USA's højesteret lovliggør homoægteskaber i fem stater

Homoseksuelle borgere i Virginia, Oklahoma, Utah, Wisconsin og Indiana kan nu beslutte sig for at blive gift, selvom staterne tidligere har forbudt det.

Den amerikanske højesteret har således besluttet at afvise sager, hvor lavere domstole allerede har dømt, at staternes forbud mod homoseksuelle ægteskaber ikke holder.

I stedet lader retten de lavere domstolsafgørelser bestå og godkender dermed indirekte, at homoseksuelle vielser skal være lovlige i de fem stater.

Antallet af amerikanske stater, der tillader homoseksuelle ægteskaber, kan dermed hurtigt stige fra 19 til 30, fordi højesterettens afvisning vil komme til at påvirke andre lignende sager.

Det kan komme til at dreje sig om North Carolina, West Virginia, South Carolina, Wyoming, Kansas og Colorado.

I 2004 blev Massachusetts den første amerikanske stat, som gjorde det lovligt for homoseksuelle at blive gift.

En organisation i Washington Menneskerettighedskampagnen, som kæmper for homoseksuelles rettigheder, mener, at rettens afgørelse mandag betyder, at homoseksuelle i de fem stater "snart vil kunne blive gift lovligt".

- Det er en glædelig dag for tusindvis af par i USA, som øjeblikkeligt vil mærke virkningen af højesterettens beslutning, siger formanden for organisationen, Chad Griffin, ifølge nyhedsbureauet AFP.

19 stater anerkender nu ligestilling på området, efter at højesteretten sidste år afgjorde, at gifte homoseksuelle par under føderal lovgivning har ret til de samme rettigheder og privilegier som heteroseksuelle par.

Der er 50 stater i USA.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip