USA's justitsminister vil straffe kirkemassakre med døden

admin

424 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

Står det til den føderale anklagemyndighed, skal 22-årige Dylann Roof straffes med døden for at stå bag drab på ni personer i en historisk kirke i den amerikanske by Charleston i South Carolina.

Roof er tiltalt for at have åbnet ild i kirken under et bønnemøde i juni sidste år. Dengang var han 21 år gammel.

Det blodige angreb kan være racistisk motiveret, da kirken Emanuel African Methodist Episcopal historisk har været benyttet af sorte amerikanere.

Dylann Roof, der er hvid, har på sociale medier poseret med et sydstatsflag, som for mange er et symbol på slaveri og racisme, mens det symboliserer sydens arv for andre.

Drabene i kirken rystede USA og intensiverede racediskussionerne i landet.

Den mistænkte mand står over for 33 anklagepunkter, herunder hadforbrydelser og brud på våbenloven.

Anklagemyndigheden betegner Roof som racist og ser det desuden som en skærpende omstændighed, at han angiveligt ikke fortryder sine handlinger.

- Naturen af denne formodede forbrydelse og den resulterende skade førte til denne beslutning, siger USA's justitsminister, Loretta Lynch, om, hvorfor man går efter dødsstraf.

Tidligere er også statsanklageren i South Carolina kommet frem til, at Roof bør modtage den ultimative straf.

Den tiltaltes forsvarere har tidligere sagt, at Roof vil tilstå, hvis han ikke risikerede dødsstraf. Advokat Michael O'Connell har over for nyhedsbureauet Reuters ikke ønsket at kommentere anklagemyndighedens beslutning.

Nogle af ofrenes pårørende går på grund af deres religion ikke ind for dødsstraf, mens andre gerne ser, at gerningsmanden får dødssprøjten.

Det er kun tredje gang inden for de seneste fem årtier, at den føderale anklagemyndighed går efter dødsstraf til en tiltalt ifølge Death Penalty Information Center.

Det er endnu uvist, hvornår den føderale retssag mod Dylann Roof begynder. I South Carolina ventes han for retten i januar.

/ritzau/Reuters