USA's kongres godkender hjælpepakke til Ukraine

En amerikansk lovpakke, der skal støtte Ukraine og samtidig straffe Rusland med sanktioner for annekteringen af Krim-halvøen, er blevet godkendt af Repræsentanternes Hus i USA's kongres.

378 politikere stemte for, mens 34 var imod. Senatet havde allerede givet lovgivningen grønt lys i sidste uge.

Dermed mangler der blot en underskrift fra præsident Barack Obama, før Ukraine kan få gavn af pakken, der blandt andet indeholder en lånegaranti på godt fem milliarder kroner.

- Repræsentanternes Hus og Senatet står sammen om at bakke op om det ukrainske folk i denne svære tid, siger leder af Repræsentanternes Hus John Boehner efter afstemningen.

Han vil nu holdt skarpt øje med, hvordan præsident Obama handler fremadrettet over for Rusland og Ukraine.

- Vi vil forsætte vores bestræbelser på at sikre, at han benytter ethvert disponibelt værktøj - heriblandt igen at evaluere sikkerhedsassistancen til Ukraine og Nato-allierede og en udvidelse af USA's store energibeholdning for at underminere Ruslands jerngreb over Europa, fortsætter den republikanske politiker.

Obama glæder sig over opbakningen til lovpakken, som han mener forsyner Ukraine med de nødvendige muligheder for at "genoprette økonomisk stabilitet og tilbagevenden til vækst og velstand", siger talsmand for Det Hvide Hus Jay Carney.

Lovpakken indeholder en bevilling på godt 800 millioner kroner, der skal sikre et forbedret samarbejde om blandt andet sikkerhedsspørgsmål.

Den straffer også personer, der har tilknytning til Ruslands annektering af Krim og den dødelige vold i Kijev i forbindelse med afsættelsen af Ukraines prorussiske regering. Lovgivningen giver samtidig Obama mere fleksibilitet i forhold til at indføre sanktioner.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip