USAs militær: Tre af Islamisk Stats topfolk er dræbt

Amerikanskledede luftangreb i Irak har kostet tre af Islamisk Stats absolutte topfolk livet, siger den amerikanske forsvarschef til Wall Street Journal.

I et interview med den amerikanske avis siger general Martin Dempsey, at de tre fremtrædende IS-ledere er blevet dræbt i de seneste ugers luftangreb, hvor USA sammen med de andre lande i koalitionen mod islamisterne har optrappet angrebene.

De nedkæmpede er identificeret som Haji Mutazz, stedfortræder for IS-lederen Abu Bakr Al-Baghdadi.

Derudover har Abd al-Basit, gruppens øverste militære chef, og Radwin Talib, der styrer IS' afdeling i Irak, mistet livet. De beskrives alle som værende ledere på mellem til højt niveau.

- De er mål af høj værdi, medlemmer af den øverste ledelse, siger Dempsey.

Den militante bevægelse har før lidt tab på øverste niveau, men gruppen har formået effektivt at erstatte de dræbte, skriver Wall Street Journal.

Samtidig melder en irakisk-kurdisk embedsmand ifølge nyhedsbureauet AFP, at Islamisk Stats flere uger lange belejring af Sinjar-bjerget skulle være brudt.

- (Kurdiske red.) peshmergastyrker er nået frem til Sinjar-bjerget, og belejringen er nu afsluttet, siger Masrour Barzani, der står i spidsen for det regionale kurdiske sikkerhedsråd, ifølge AFP til journalister i et militært hovedkvarter nær den syriske grænse.

Islamisk Stats belejrede første gang bjerget i det nordlige Irak i august, hvor den militante islamistiske gruppe skal have begået en massakre på over 500 yazidier og drevet tusinder på flugt.

Yazidi-ledere og menneskeretsforkæmpere advarede i august om, at det lille samfund stod over for et folkedrab, og denne trussel var en af hovedårsagerne til, at USA begyndte at bombe IS.

Fire danske F-16-fly deltager i kampen mod Islamisk Stat i Irak, mens tre står i reserve.

Det vides ikke, hvor mange fjender Danmark har nedkæmpet under missionerne. For to uger siden lød tallet på, at Danmark har deltaget i 74 missioner og kastet 60 bomber.

Jihadisterne fra IS har med stor brutalitet erobret store landområder i Irak og Syrien, og i juni udråbte Islamisk Stat et kalifat, der strækker sig over dele af Irak og Syrien.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip