USA's udenrigsminister takker Iran for fangefrigivelse

Der er glæde hos USA's udenrigsminister, John Kerry, efter den hurtige frigivelse af 10 amerikanske flådesoldater, der tirsdag blev taget til fange ud for Irans kyst.

De 10 søfolk blev onsdag frigivet af de iranske myndigheder.

- Jeg tror, vi alle sammen kan forestille os, hvordan en lignende situation havde udspillet sig for tre-fire år siden.

- Det faktum, at vi i dag kan løse en sådan situation fredeligt og effektivt, er et bevis på den vigtige rolle, diplomati spiller for at holde vores land sikkert og stærkt, sagde John Kerry ifølge Reuters i en tale onsdag.

De amerikanske soldater blev tirsdag taget til fange, da deres to skibe bevægede sig ind i iransk farvand i Den Persiske Bugt på vej fra Kuwait til Bahrain. Det gjorde de grundet motorproblemer på det ene skib.

Det er blevet vurderet, at de tilbageholdte amerikanske flådesoldater ikke bevægede sig ind i iransk farvand med vilje, oplyser Revolutionsgarden onsdag formiddag dansk tid til statsligt tv i Iran.

- Efter de har undskyldt, er de blevet frigivet i internationalt farvand Den Persiske Bugt, oplyser Revolutionsgarden videre.

Allerede tidligt skrev flere medier, at den amerikanske udenrigsminister havde været i personlig kontakt med den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, som han har opbygget et godt forhold til, efter at de to har mødt hinanden flere gange under det seneste års forhandlinger om Irans atomprogram.

Under aftalen, der har mødt højlydte protester fra Israel, skal Iran vise, at landet afvikle en del af sine atomanlæg og lade internationale eksperter tjekke, at atomprogrammet ikke kan bruges til at bygge våben, men alene har fredelige formål.

Onsdag fortalte Iran, at man har lukket en større reaktor og at implementeringen af aftalen vil begynde inden for få dage.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip