Usbekisk milliardfirma gemmer sig bag danske regler

Det usbekiske oliehandelsfirma Aria Petroleum har i fire år haft hovedsæde på Amager og omsætter for milliarder af kroner.

Men da firmaet er et såkaldt kommanditselskab, har det haft mulighed for at skjule ejerskabet og kanalisere penge videre i skattely, hvor skattetrykket er lavere end i Danmark. Det fortæller P1 Dokumentar.

Man kan ikke få oplyst, hvem der ejer Aria Petroleum, men af selskabets regnskaber fremgår det, at der er trukket over 200 millioner kroner ud i udbytte til sine ejere i løbet af årene.

P1 Dokumentar har ved hjælp af blandt andet aktindsigter i mailkorrespondancen mellem selskabet og Erhvervsstyrelsen fundet frem til, at Aria Petroleum via selskaber i Cypern og i Belize dels er ejet af det russiske oliehandelsfirma Gunvor Group, dels af privatpersoner i Centralasien.

Gunvor Group er stiftet af Gennadij Timtjenko, der betegnes som en af den russiske præsident, Vladimir Putins, nærmeste støtter.

Ifølge det amerikanske finansministerium har Putin adgang til aktiver i Gunvor Group. Selskabet selv afviser, at Putin har nogen forbindelse til det.

De andre ejere af Aria Petroleum er "privatpersoner i Centralasien", oplyser direktøren for Aria Petroleum UK til P1 Dokumentar.

Ifølge den usbekiske eksilpolitiker Pulatjan Ahunov skal man finde ejerne af Aria Petroleum blandt højtstående usbekiske ministre.

Ahunov mener, at ejerne har brugt kommanditselskabet i Danmark til at hvidvaske penge, der stammer fra korruption i Usbekistan.

Aria Petroleum afviser dog beskyldningerne. I en mail til P1 Dokumentar skriver selskabet, at det er fuldstændigt usandt og ikke baseret på fakta.

Usbekistan er et af verdens mest korrupte lande ifølge Transparency International.

Forsker i Centralasien ved Københavns Universitet Flemming Splidsboel siger til P1 Dokumentar, at det er helt almindeligt, at der er korruption i statslige usbekiske selskaber som det, Aria Petroleum handler med.

/ritzau/

 

Dagens Gossip