Usikkert om svensk kontrol vil give flere asylansøgere

Den 4. januar vil alle passagerer, der rejser ind i Sverige, blive kontrolleret for, om de har pas eller andre gyldige papirer. Men om det kan får flere personer til i stedet at søge asyl i Danmark er et åbent spørgsmål.

Sådan lyder det fra såvel Dansk Flygtningehjælp som Røde Kors.

- Det er svært at forudsige præcist hvad, det kommer til at betyde. Der sker tusinde ting rundt omkring i Europa, der påvirker, hvor mange der søger asyl i Danmark, siger presserådgiver hos Dansk Flygtningehjælp Sebastian Juel Frandsen og fortsætter:

- Men det betyder selvfølgelig ikke færre asylansøgere.

I forhold til de nye regler indført i Sverige vil transportselskaber skulle kontrollere, at de ikke transporterer folk uden gyldigt rejsehjemmel ind i Sverige. Dermed vil der komme paskontrol i eksempelvis DSB-toge, på færger og ved Øresundsbroen.

Det gør det sværere at komme igennem Danmark til Sverige for flygtninge, der ikke har papirerne i orden.

- Det er ikke til at vide, hvad det vil betyde for antallet af asylansøgere. Men vi er forberedt på en eventuel stigning, siger Anne la Cour, chef for Røde Kors' asylafdeling.

Kontrollen kommer i forbindelse med, at Sverige har indført en midlertidig grænsekontrol. Det sker grundet det store antal flygtninge, der har søgt asyl i landet.

Tidligere i december gennemførte den danske regering selv en lov, der lægger ansvaret for identifikationskontrol i hænderne på transportselskaberne, det såkaldte transportøransvar.

Det vil dog kun være i forbindelse med, hvis Danmark selv indfører midlertidigt grænsekontrol.

- Det er ikke fordi, jeg ønsker, at vi skal indføre transportøransvar. Men vi kan komme i en situation, hvor det bliver nødvendigt. Eksempelvis hvis svenskerne indfører transportøransvar, sagde integrationsminister Inger Støjberg (V), da loven blev vedtaget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip