Uvist hvornår dansk aktivist kan vende hjem

Det er endnu uvist, hvornår den danske styrmandselev og Greenpeace-aktivist Anne Mie Roer Jensen kan vende hjem til Danmark.

En retshøring i Sankt Petersborg i Rusland har givet grønt lys for, at hun kan blive løsladt efter to måneders fængsling mod en kaution på, hvad der svarer til 340.000 danske kroner.

Greenpeace skal overføre kautionssummen, men domstolen har endnu ikke meldt ud om de præcise forhold, som danskeren kan løslades under.

Greenpeace ved derfor ikke, om hun kommer i husarrest, om hun kan gå frit omkring og få besøg af familie, og om hun skal blive i Rusland. De russiske myndigheder har hendes pas.

- Jeg er meget lettet og glad på Anne Mie og familiens vegne. Det har været to lange måneder i russisk fængsel, hvor Anne Mie har siddet for en forbrydelse, hun ikke har begået, siger Jon Burgwald - arktisansvarlig i Greenpeace.

Burgwald håber, at det som han kalder en "farce" snart kan ophøre og Anne Mie kan komme hjem.

- Hun er dog fortsat anklaget for hooliganisme, der har en strafferamme på op til syv år, og vi vil fortsætte med at kæmpe for, at anklagerne mod alle 30 aktivister frafaldes, siger Jon Burgwald.

De aktivister fra Arctic Sunrise, der mandag fik en dommers ord for, at de kunne løslades mod kaution, er der ifølge Jon Burgwald her to dage efter fortsat ingen detaljer fra domstolen om, hvilke vilkår de kan løslades på.

/ritzau/

 

Dagens Gossip