V frygter fejl ved at frigive Irak-dokumenter

Det nytter ikke at frigive Irak-kommissionens dokumenter, som skal i Rigsarkivet. Det svarer til at stoppe en retssag, før advokaterne har procederet sagen færdig med alle retsdokumenter.

Det siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, som er advokat. Han afviser dermed forslaget fra Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, som ønsker åbenhed om kommissionens hidtidige arbejde.

- Umiddelbart lyder det besnærende, men det er en dårlig idé. Hvis man udleverer alt rub og stub, svarer det til at stoppe en retssag, når man har fået fremlagt en tilfældig del af papirer. Det kan give fejlkonklusioner, siger Preben Bang Henriksen.

Kommissionen havde indkaldt forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), forhenværende udenrigsminister Per Stig Møller (K), Udenrigsministeriets tidligere direktør Friis Arne Petersen og Statsministeriets tidligere departementschef, Nils Bernstein.

Da kommissionens konklusion minder om en dom, er det afgørende, at den ledes af landsdommer Michael Kistrup med en juraprofessor og en advokat ved sin side, påpeger Preben Bang Henriksen.

- Det er retssikkerhedsmæssigt betryggende, siger han.

- Det er vigtigt, at dommerne vurderer beviser, værdien af vidneudsagn og sagkyndige eksperter, som kombineres til en bevisvurdering, der fortæller, hvilke dokumenter de lægger vægt på.

Hvis man lagde alle dokumenter frem, kunne man bede tre journalister vurdere materialet, mener Preben Bang Henriksen.

Dokumenterne skal sorteres af hensyn til udsendte soldater samt forholdet til vore allierede, forklarer han.

- Det ville undre mig, hvis nogle af papirerne ikke var af sikkerhedsmæssig karakter, der ved en offentliggørelse kunne skade soldaternes sikkerhed eller vort forhold til andre lande, siger Preben Bang Henriksen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip