V holder fast: Kontanthjælpsloft får en positiv effekt

"Det skal betale sig at gå på arbejde", lyder mantraet fra Venstre-regeringen, og det ændrer nye tal fra Finansministeriet ikke på, selv om de viser, at effekten er begrænset.

Det har et svar fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, vist.

Når regeringens kontanthjælpsloft torsdag forventes vedtaget, vil der være 14.000 danskere, der ikke får nogen gevinst ud af at komme i arbejde.

Før folketingsvalget sidste år var der også 14.000 danskere på offentlig forsørgelse, for hvem et arbejde ikke havde nogen effekt.

Men Hans Andersen, beskæftigelsesordfører for Venstre, afviser al kritik af kontanthjælpsloftet, som sætter en øvre grænse for, hvad man samlet set kan modtage i ydelser fra det offentlige, og hvor målet er at øge incitamentet til at tage et arbejde.

- Kontanthjælpsloftet sikrer, at 700 flere kommer i arbejde, og det er rigtig godt for hver eneste af de mennesker.

- Ud over det sikrer det, at omkring 30.000 mennesker får fordoblet deres gevinst ved at skifte kontanthjælpen med et arbejde med en minimumløn, siger Hans Andersen.

- Kontanthjælpsloftet er kun første del af vores jobreform. I den anden del vil vi sætte skatten ned på arbejde.

- Og vi ser gerne, at det især sker for dem med de laveste lønindkomster, således at gevinsten ved at påtage sig et job bliver endnu større, siger han.

Benny Engelbrecht stillede spørgsmålet til finansministeren i november, så svaret har været fire måneder undervejs. Det kritiserer den tidligere skatteminister.

- At der har skullet gå hele fire måneder, før Finansministeriet svarer på dette enkle spørgsmål, vidner om, at regeringen hele tiden har vidst, at Lars Løkkes præmis for reformen ikke holdt vand. Det er intet mindre end en skandale, siger Engelbrecht.

/ritzau/

 

Dagens Gossip