V: Klogt at afskaffe Socialministeriets lukkede puljer

Socialminister Manu Sareen (R) får ros fra Venstre for at afskaffe sit ministeriums såkaldte lukkede puljer, hvor en håndplukket, lukket kreds af organisationer hidtil har kunnet søge om penge til forskellige projekter.

Det siger medlem af Folketinget for Venstre Jakob Engel-Schmidt, der siden sagen om den såkaldte Zornig-million har kritiseret den måde, som de mange støttemillioner er blevet fordelt på.

- Jeg tror, at socialministeren gør klogt i at afskaffe de lukkede puljer, siger han og fortsætter:

- Jeg mener, at de penge, vi udlodder til forskellige sociale projekter, skal fordeles efter fair og objektive kriterier med størst mulig gennemsigtighed.

Socialminister Manu Sareen har onsdag bebudet, at de lukkede puljer skal være fortid, og at han fremover vil sikre gennemsigtighed i uddelingen af ministeriets midler til sociale projekter.

De lukkede puljer har således været kendetegnet ved, at de kun udmeldes til en afgrænset og på forhånd fast defineret gruppe af mulige ansøgere.

- Hele den konstruktion, der ligger bag uddelingen af de her penge, tyder på, at Socialministeriet har brug for en reform på området og en anden arbejdsgang udi, hvordan man fordeler skatteborgernes penge til forskellige projekter, siger Jakob Engel-Schmidt.

Manu Sareens opgør med de lukkede puljer kommer efter den megen virak, der opstod sidste år, da daværende socialminister Annette Vilhelmsen (SF) for rullende kamera lovede en million kroner til tidligere børnerådsformand Lisbeth Zornig Andersens projekt "Stemmer på kanten".

Vilhelmsen fik voldsom kritik for løftet, fordi det blev givet, inden ansøgningsfristen til den pågældende pulje var udløbet.

- Det glæder mig, at de nye regler vil betyde, at det bliver sværere for en given socialminister at uddele penge på baggrund af mere eller mindre legitime løfter, siger Jakob Engel-Schmidt.

Socialministeren vil også ændre en række andre aspekter ved sit ministeriums uddeling af støttemidler. Blandt andet skal partiernes satspulje-ordførere fremover have mindre at sige i godkendelsen af, hvem der skal have penge.

Sidste år udmøntede Socialministeriet i alt 77 millioner kroner via lukkede puljer til kommuner og organisationer

/ritzau/

 

Dagens Gossip