V: Kommuner kan spare på bycykler og selvlysende bænke i stedet for at true danskerne

Der er masser af steder, hvor landets kommuner - uden at ramme kernevelfærden - kan finde den ene procent i såkaldt "omprioriteringsbidrag", som Venstre-regeringen vil have kommunerne til at finde på budgetterne hvert år.

Sådan lyder det fra Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

Det sker efter, at Kommunernes Landsforening (KL) onsdag går til angreb på regeringens plan om at få kommunerne til at spare en procent mere på budgetterne om året - en øvelse, der ifølge KL så sikkert som amen i kirken vil ramme kernevelfærden.

Det vil betyde besparelser, der svarer til eksempelvis 5000 folkeskolelærere eller 42 minutters hjemmehjælp om ugen, lyder det fra KL, men Jakob Ellemann-Jensen afviser:

- Det er netop ikke formålet at ramme kernevelfærden. Formålet er at sikre, at vi har råd til kernevelfærden og udbygge den, så derfor synes jeg måske, at KL skulle regne på nogle andre områder, man kunne satse på.

- For eksempel kunne der være nogle bycykler eller selvlysende bænke hist og pist, som man kunne starte med at fjerne i stedet for at true borgerne med deres hjemmehjælp.

Spørgsmål: Tror du virkelig, at man kan finde en procent af kommunernes budgetter på bycykler og selvlysende bænke?

- Selvfølgelig kan man ikke det. Men det, jeg hæfter mig ved, er blot, at man tager udgangspunkt præcis i de ting, man ønsker at beholde, siger han og fortsætter:

- Og der synes jeg, at man bør gøre sig den ulejlighed at se på, hvor man kan finde pengene, så vi ikke berører den borgernære velfærd.

Spørgsmål: KL siger, at det rammer kernevelfærden. Hvad er pointen i at ramme kernevelfærden for efterfølgende at beskytte den?

- Men det har de ikke ret i. Jeg vil da antage, at kernevelfærden fylder mindre end 99 procent af kommunernes budgetter, så det må da være muligt at finde en procent et sted, som ikke rammer kernevelfærden. Altså, nu må de godt gøre sig umage, siger han.

Spørgsmål: Kører regeringen egentlig med vækst, nulvækst eller minusvækst i det offentlige?

- Som jeg har forstået statsministeren, så regner man med en vækst i det offentlige forbrug. Det synes jeg, han sagde relativt klart, da han præsenterede regeringsgrundlaget

Spørgsmål: Hvor meget er den så?

- Det kan jeg ikke svare dig på, men det var det, jeg hørte ham sige.

Spørgsmål: Ja, vi har Løkkes ord for det, men nu har vi så en KL-formand der siger, at det reelt er minusvækst?

- Ja, men du må så vurdere, hvem du har størst tillid til, jeg har størst tillid til statsministeren, siger Jakob Ellemann-Jensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip