V: Mette F. har nu taget spendérbukserne på

Mens Mette Frederiksen som Socialdemokratiets formand nu tilbyder kommunerne flere penge til flygtninge, lavede hun kommunal minusvækst, da hun sad i SR-regeringen.

Det siger Venstres finansordfører, Jacob Jensen, til Mette Frederiksen. Hun beder regeringen droppe minusvækst og forhandle med kommunerne om flere penge. Otte af ti borgmestre siger til TV2, at de mangler penge til tage imod mange flere flygtninge.

- I SR-regeringen stod Mette Frederiksen for 45 asyllempelser ifølge De Radikale. Havde vi ikke strammet, var regningen blev enormt meget større. Nu taler Mette Frederiksen om, at kommunerne skal have flere penge, siger Jacob Jensen og fortsætter:

- Samme Mette Frederiksen sad for trekvart år siden i en regering, som de facto gav minusvækst i kommunerne. VK-regeringen tilfører i 2016 de facto penge - en halv milliard kroner - inklusiv omprioriteringsbidrag - til kommunerne.

58 af landets 98 borgmestre er med i TV2's rundspørge. 85 procent af dem mener, at staten bør betale flere udgifter til flygtninge. Det har finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) hidtil afvist.

Jacob Jensen mener, at kommuner og stat sammen skal løse den måske største opgave i nyere tid. Derfor gav VK-regeringen 325 millioner kroner ekstra til kommunerne i 2016. Der følger også penge med hver flygtning, som placeres lokalt, siger Jacob Jensen.

- I slutningen af i år og i 2017 begynder kommunernes refusioner at løbe ud. Så skal flygtningene ud i samfundet, og deres børn skal i skoler. Dér kan jeg se en udfordring. Derfor har vi inviteret til tokants-drøftelser, siger finansordføreren.

Regeringen har lempet planloven, så flere flygtninge kan bo sammen, siger han.

- For integrationen skal vi snart have trepartsforhandlinger, siger Jacob Jensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip