V: Minister må garantere sikkerhed på Christiania

Politikere fra begge sider af Folketinget er enige om, at det er urimeligt, at forfatteren Peter Øvig Knudsen har måttet opgive at skrive en bog om Pusher Street.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, siger til Ritzau, at sagen med tydelighed viser, hvor råt miljøet er på Christiania:

- Det illustrerer, at Christiania ikke er en fristad, men et parallelsamfund, hvor man ikke har de samme frihedsrettigheder som i resten af landet.

- Turister bliver overfaldet, hvis de tager billeder, journalister tør ikke komme der, og nu er der en forfatter, som må opgive en bog, siger Karsten Lauritzen.

En af de politifolk, som Øvig har rådspurgt, er Steffen Steffensen, leder af Task Force Pusher Street ved Københavns Politi. Han bekræfter over for Jyllands-Posten Øvigs udlægning.

- Han sagde, at han ville skrive en seriøs bog og gå i dybden med det miljø, der er derude, og det er meget råt og præget af vold og trusler. Jeg rådede ham til at lade være af hensyn til hans børn og hans egen sikkerhed, siger han.

Men ifølge Karsten Lauritzen styrker det de kriminelle miljøer, at Peter Øvig Knudsen opgiver sit projekt. Han opfordrer justitsminister Karen Hækkerup (S) til at forklare, hvad politiet gør for at beskytte de mennesker, der trodser advarslerne om at blive væk.

Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, har taget skridtet videre og indkalder justitsministeren i samråd.

- Sagen viser desværre, at hårdkogte kriminelle udgør en reel trussel mod lovlydige borgeres fundamentale ret til frit at ytre sig. Derfor må vi have ministeren på banen og høre, hvordan regeringen i højere grad vil sikre, at det igen bliver trygt og sikkert at udtrykke sig frit i Danmark, siger han.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, finder også sagen problematisk.

- Det er på ingen måde rimeligt, at der er grupper i samfundet, som ikke respekterer det helligste i vores land, nemlig retten til at ytre sig, siger hun og henviser til, at regeringen med sin bandepakke er på rette vej med at løfte indsatsen mod rockere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip