V ønsker valgfrihed i kommende Europol-samarbejdet

Venstre ønsker en såkaldt tilvalgsordning i stedet for det danske retsforbehold, således at Danmark kan blive i det europæiske politisamarbejde Europol.

På grund af forbeholdet mod EU's retslige samarbejde står Danmark nemlig til at forlade Europol, da de øvrige EU-lande er ved at forhandle en ændring af politisamarbejdet på plads på baggrund af et forslag fra EU-Kommissionen.

Venstres europapolitiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, mener, at Danmark bør vælge en tilvalgsordning, hvor vi selv kan vælge, hvilken del af samarbejdet, vi deltager i.

- Vi ønsker en tilvalgsmodel, hvor man selv vælger til og fra - ligesom Storbritannien. Det synes, vi er ualmindelig gavnligt, og den model vil vi gerne have, for det er forudsætningen for, at vi kan fortsætte i Europol, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Tilvalgsmodellen kræver en folkeafstemning, da ordningen reelt betyder, at man afskaffer det såkaldte retsforbehold.

- Vi ønsker at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsmodel, slår Jakob Ellemann-Jensen fast.

Europol er helt centralt, når dansk politi samarbejder med politimyndigheder i andre europæiske lande, blandt andet når det gælder kampen mod organiseret kriminalitet, menneskehandel og børneporno.

Men det nye forslag fra EU-Kommissionen ændrer det europæiske politisamarbejde, så Danmark på grund af retsforbeholdet står til at måtte udtræde af samarbejdet, hvis forslaget vedtages.

I ændringen af Europol-samarbejdet er der lagt op til, at samarbejdet flyttes fra at være et såkaldt mellemstatsligt samarbejde til at være overstatsligt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip