V og DF raser over R-forslag om integration af syrere

Både Venstre og Dansk Folkeparti mener, at den radikale leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, undergraver stramningerne på asylområdet, når han ønsker fuldt integrationsprogram til flygtninge fra Syrien, som får asyl i Danmark.

- Det lød til at være en stor stramning, men når man nu hører Morten Østergaard, viser det sig jo bare at være tomme ord, siger Venstres politiske ordfører Inger Støjberg.

- Morten Østergaard siger, at de syriske flygtninge skal integreres i Danmark. Nu får de deres familier herop efter familiesammenføringsreglerne, og så kommer de jo ikke til at vende hjem igen, siger Inger Støjberg.

Morten Østergaard siger i Politiken, at der er behov for at se realiteterne i øjnene og glemme al snak om, at syrerne er her i en kort periode. Vi er nødt til at planlægge efter, at de er her i årevis, lyder det.

Inger Støjberg kan ikke give et bud på, hvornår der bliver fred i Syrien, så flygtningene kan vende hjem.

- Men jeg kan sige noget om, hvad flygtningene skal bruge tiden på, mens de er her. Man skal vedligeholde de kompetencer, de er kommet med, og måske også ruste dem, så de bedre kan genopbygge Syrien, når der bliver fred.

- Der er en meget stor forskel på, om man med vores udgangspunkt synes, at de syriske flygtninge skal hjem igen, når der er fred i Syrien. Eller om man som Morten Østergaard synes, at de skal igennem en fuld og hel integrationsproces, siger hun.

Regeringen er ved at få vedtaget en ny, midlertidig opholdstilladelse på et år til netop krigsflygtninge, der herefter må vente et år på at få familiesammenføring.

Men i Dansk Folkeparti ser udlændingeordfører Martin Henriksen gerne, at reglerne strammes yderligere, så den midlertidige opholdstilladelse skal gælde alle flygtninge.

- Jeg går ud fra, at Venstre, som ikke mener, at regeringens lovforslag er nok, så i stedet vil støtte Dansk Folkepartis forslag. Det må være logikken, siger han i en skriftlig kommentar.

- Det er ikke nogen nyhed, at det er vanskeligt at sende flygtninge hjem igen. At det kan komme som en overraskelse for Morten Østergaard, må hænge sammen med, at han ikke har været godt nok inde i sagerne, siger Martin Henriksen.

- Men det ændrer ikke på, at vi i Dansk Folkeparti fastholder, at de skal hjem igen, hvis ikke til Syrien, så til et center i nærområdet, lyder det.

/ritzau/

 

Dagens Gossip