V og DF: Skadelig SF-finansiering af skattelettelser

SF har fredag fremlagt sit skatteudspil, hvor de vil hæve beskæftigelsesbidraget, så personer i arbejde kan få mellem 2000 og 3000 kroner mere mellem hænderne om året. Forslaget vil det tidligere regeringsparti finansiere med en europæisk finansskat på aktiehandel, skriver det.

Den første halvdel af forslaget modtages med roser fra blå blok, der dog blankt afviser finansieringen.

- Det er nok en kende for fantasifuldt. Den europæiske finansskat er ekstrem urealistisk, siger Torsten Schack Pedersen (V).

- Som udefrakommende lyder det måske fornuftigt, men det har mange skadelige konsekvenser, siger Dennis Flydtkjær (DF).

Begge partier roser SF for at ville hæve beskæftigelsesfradraget, men de påpeger, at det ikke kan gøres uden ordentlig finansiering. Og her får idéen om en skat på handel med aktier ikke mange pæne ord med på vejen.

- Nationalbankens høringssvar til kommissionens forslag var ret sigende. Banken skrev, at samlet er vurderingen, at en afgift vil føre til mindre velfærd og større ustabilitet på de finansielle markeder i EU, siger Dennis Flydtkjær.

Torsten Schack Pedersen mener også, at en finansskat vil gøre ondt på de samme lønmodtagere, som SF vil give en gave med sit forslag om et højere beskæftigelsesfradrag.

- Det har også betydning for lønmodtagernes pensionsopsparing. Den består også af aktiehandel. Det er en skat, der gør os alle fattigere, fordi den hæmmer investeringer og opsparing, siger han.

Også De Konservatives Brian Mikkelsen afviser udspillet.

- Det er en farlig og helt forkert kurs at indføre skat på finansielle transaktioner. Det vil koste tusindvis af danske arbejdspladser, siger han.

Hos Liberal Alliance mener skatteordfører Ole Birk Olesen, at SF's udspil i højere grad er teatertorden end et reelt ønske om at sænke skatten på arbejde.

- At foreslå en ny urealistisk skat til finansiering af lavere skat på arbejde er SF's måde at indrømme, at man ikke går så meget op i at sænke skatten på arbejde alligevel, siger han.

Også den liberale tænketank Cepos mener, at SF's forslag til finansiering er et selvmål.

- Øvelsen med højere jobfradrag finansieret af finansskat vil reducere velstanden. I stedet bør SF finansiere lavere lønskat med lavere offentligt forbrug, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip