V og K klar til luftkrig mod islamister

Danmark skal være klar til at sende våben til Irak og støtte landet med kampfly i kampen mod den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat.

Sådan lyder meldingen fra Venstre og De Konservative, efter at den irakiske ambassadør har bedt Danmark om militær hjælp. Det skriver Politiken lørdag.

- Vi har ikke nogen reservationer i forhold til et bidrag, hvor vi også udsender kampfly. Jeg synes, der er behov for, at vi hjælper i denne meget prekære og ulykkelige situation, og der er der behov for luftstøtte, siger forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V) til Politiken.

Forsvarsordføreren mener, at Danmark skal gå i dialog med USA om, hvorvidt der er brug for yderligere hjælp end det Hercules-transportfly, som regeringen og en samlet opposition er enige om at stille til rådighed.

Også De Konservatives udenrigsordfører Lars Barfoed (K) er positiv overfor ideen om et militært bidrag.

- Vi er parat til – hvis der viser sig behov for det – at Danmark også skal bidrage med skarpere midler end den rent humanitære bistand. Det sker selvfølgelig i forbindelse med en international aktion. Danmark skal ikke gå enegang, siger Barfoed til Politiken.

Ekstremisterne fra Islamisk Stat (IS) har på to måneder erobret store landområder i det nordlige og vestlige Irak. Titusinder af kristne og andre minoriteter er derfor på flugt fra voldsomme overgreb.

Frankrig er begyndt at levere våben til Iraks kurdere, og også den britiske regering har torsdag tilbudt at støtte kurderne med våben. USA gav i sidste uge luftstøtte til kurderne, og amerikanske kampfly har bombet IS' positioner.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) afviser dog, at Danmark, som situationen ser ud nu, skal bidrage militært. Ifølge ministeren kan Danmark foreløbig bedst hjælpe irakerne med at bidrage til den humanitære indsats.

/ritzau/

 

Dagens Gossip