V: Reformer skal sikre overskud efter pensionsfinte

Hvis der skal være et overskud på de offentlige finanser, når effekten af den såkaldte pensionsfinte udløber, skal der tages fat med de nødvendige reformer.

Det siger Venstres økonomiordfører, Jacob Jensen, efter at overskuddet på de offentlige finanser i 2014 endte på 1,2 procent af bruttonationalproduktet (BNP). Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Overskuddet er dog sminket af ekstraordinære indtægter fra pensionsfinten, hvis økonomiske effekt udløber i 2016.

I kroner var overskuddet på 23,9 milliarder kroner. Det skal sammenholdes med, at de ekstraordinære indtægter fra fremrykket beskatning af kapitalpension var på 50,6 milliarder kroner.

- Den ser ikke bare ud til at forsvinde, men det gør den, siger Jacob Jensen.

- Derfor må man holde fast i, at det er en finte og kun er noget, man kan gøre én gang. Det er også pensionsfinten, der alene puster overskuddene - i hvert fald midlertidigt - kunstigt op, tilføjer økonomiordføreren.

Fordi det er en midlertidig effekt, mener Jacob Jensen, at der mere grundlæggende skal tages fat i de reformer, der skal til, for at vi har overskud - ikke bare i år, men også årene derefter.

- Det er sådan set det, vi forsøger, og det er vi langt hen ad vejen også enige med Morten Østergaard i, siger Jacob Jensen med henvisning til økonomi- og indenrigsministeren fra De Radikale.

Står det til Venstre, skal det offentlige overskud i fremtiden blandt andet sikres ved, at der holdes igen med udgiftsniveauet.

- Det udgiftsniveau, der i dag totalt løber til den offentlige sektor, skal holdes i ro, siger Jacob Jensen og uddyber:

- Desuden skal kræfterne og midlerne bruges til at investere i, at der kommer flere private job. Begge dele vil gøre, at udgifterne alt andet lige bliver mindre, og at indtægtsgrundlaget gennem flere private job bliver større.

- Det er noget af det, der skal til, for at vi også til næste år og fremefter kan have holdbare offentlige finanser, siger økonomiordføreren.

Renses de offentlige finanser for indtægterne fra pensionsfinten, ville der i 2014 have været et underskud på cirka 1,8 procent af BNP.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip