V: Regeringen svigter kontrol med dagpenge i udlandet

Regeringen har ikke sikret god nok kontrol med personer, der tager danske dagpenge med til udlandet.

Sådan lyder det fra Venstres Jakob Engel-Schmidt, der er medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Meldingen kommer, efter at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i et svar til Folketingets beskæftigelsesudvalg har oplyst, at 3761 borgere har taget dagpenge med til udlandet i 2011-2013, men at der kun i 20-25 tilfælde har været underretninger fra andre EU-lande om, at personer ikke har levet op til reglerne for dagpenge i det pågældende land.

- Alle alarmklokker burde ringe rødt med så få indberetninger. Jeg tror fakta er, at der er rigtig mange, som tager danske dagpenge med til udlandet, men ikke overholder de danske dagpengeregler. Vi kender bare ikke tallet, siger Jakob Engel-Schmidt.

Ud af de 20-25 underretninger er det i otte tilfælde endt med, at personer har fået frataget dagpengene i en periode, og af svaret fra Mette Frederiksen fremgår det også, at A-kasserne ikke har noget samlet overblik over, om dagpengemodtagerne lever op til reglerne.

- Det vidner om en minister, der ikke har været opmærksom på det her problem. Konklusionen er, at ministeren og hendes embedsmænd ikke har passet deres arbejde, siger Jakob Engel-Schmidt.

- Allermest bekymrende er det dog, at regeringen slet ikke har været opmærksom på problemet de seneste år og udelukkende på baggrund af spørgsmål fra Folketingets beskæftigelsesudvalg bliver tvunget til at dykke ned i sagen, siger han.

De samlede udgifter til dagpenge udgør 20 milliarder kroner om året, hvoraf 22 millioner kroner sidste år gik til personer, der tager dagpengene med ud af landet.

Jakob Engel-Schmidt vil på baggrund af de i hans øjne få underretninger have styrket kontrollen med, hvem a-kasserne udbetaler penge til.

- Der er klare regler på det her område. En a-kasse skal ikke kunne udbetale dagpenge, uden at de kontinuerligt følger op, om dagpengemodtager i udlandet står til rådighed for arbejdsmarkedet, siger han og efterlyser, at Mette Frederiksen kommer med konkrete svar på, hvordan hun vil sikre bedre kontrol.

/ritzau/

 

Dagens Gossip