V: Skråplan at skrotte lokalplaner for at huse flygtninge

Et lovforslag fra regeringen om, at kommunerne kan skrotte lokalplaner for at kunne huse de mange flygtninge, og oven i købet kun skal give naboerne to ugers høringsfrist til at protestere, er for vidtgående.

Det siger Venstres integrationsordfører Martin Geertsen.

Landets kommuner har store problemer med i tide at finde boliger til det stigende antal flygtninge, der især kommer fra Syrien, og med lovforslaget vil klasseværelserne i en nedlagt skole i Ribe kunne forvandles til hjem for 92 flygtninge på kun to uger.

- Jeg har stor respekt for, at kommunerne bokser med problemerne, men det er et skråplan at opbygge et parallelsystem i stedet for at følge de gængse systemer, siger Martin Geertsen.

Lovforslaget kommer efter aftale med kommuneforeningen KL.

Ifølge Politiken giver det både kommunerne mulighed for at skrotte lokalplaner - og dermed flytte flygtninge ind i bygninger til andre formål - og ret til uden tilladelse at bygge flygtningeboliger i bebyggede landzoner.

Som det er i dag, kræver den slags, at man ændrer lokalplanen. Her har de lokale borgere ret til at blive hørt i otte uger, og hele processen tager sædvanligvis et år.

Men i Miljøministeriets udkast har naboerne intet at skulle have sagt. Først efter Politikens henvendelse har ministeriet ændret i forslaget, så de lokale beboere nu har fået to ugers høringsret.

- Der skal pyntes gevaldigt på det forslag, hvis vi skal stemme for det. Problemerne bunder fra starten i regeringens alt for lempelige udlændingepolitik, siger Martin Geertsen.

Dansk Folkeparti er heller ikke begejstret for forslaget og mener, at regeringen træder på borgerne med det nye lovforslag.

- I Dansk Folkeparti er vi meget kritiske overfor hele idéen. Hvorfor er det borgerne, der skal køres over, når det er regeringen, der ikke kan styre tilstrømningen til Danmark, siger partiets udlændingeordfører Martin Henriksen og fortsætter:

- Vi opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger med det formål at stramme asylpolitikken, så vi på den måde kan give kommunerne noget luft.

/ritzau/

 

Dagens Gossip