V vil skrotte mål om et Danmark uden kul og olie i 2050

Vi skal producere grøn energi nok til at kunne forsyne hele landet, men vi skal ikke droppe benzin til fordel for vind.

Det mener Venstre, der er klar til at omformulere det langsigtede mål for dansk klimapolitik - at vi skal være helt fri for olie, gas og kul i energiforsyningen i 2050 - foreslået af netop den tidligere VK-regering, skriver Politiken.

- Venstre ønsker grøn realisme i energipolitikken, så mål og midler hænger sammen. Vi skal være ambitiøse, uden at vi lægger os så langt foran i feltet, at de andre lande mister os af syne, siger Lars Christian Lilleholt, der er Venstres klima- og energiordfører, til Politiken.

Den nuværende regering bakker op om 2050-målsætningen, men der er behov for at justere i den.

Lilleholt forklarer over for Politiken, at Venstre "konkret vil, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler i 2050, hvilket betyder, at Danmark fra 2050 på årsbasis mindst skal producere vedvarende energi svarende til det samlede danske energiforbrug."

Det betyder, at der må bruges både benzin og kul i Danmark, så længe vi producerer tilsvarende meget grøn energi, der så bare eksporteres i stedet for eksempelvis at opvarme danske hjem.

Forskellen er altså, om Danmark skal være "fossilfri" eller "fossiluafhængig" - Venstre ønsker det sidste.

- Resultatet af regeringens politik kan meget vel være, at vi bruger en masse penge på at få det sidste kul og naturgas ud af kraftværkerne, alt imens vi importerer strøm lavet på kul i Tyskland i bunkevis på de vindstille dage. Det giver ikke mening. Derfor anskuer Venstre fossilfrihed i 2050 på en måde, som tager højde for verden omkring os, siger Lilleholt til Politiken.

Klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R) giver dog ikke meget for Venstres udmelding og kalder det "frygtargumenter, der skal maskere manglende handling."

/ritzau/

 

Dagens Gossip