Våbenembargo splitter parterne ved Iran-forhandlinger

Iran og de seks lande, der forhandler med iranerne om deres omstridte atomprogram, rykker tættere på en historisk aftale, der kan sætte punktum for mere end 12 års strid om den iranske atompolitik.

Flere kilder siger dog, at aftalen ikke ventes at falde på plads torsdag.

En af de sidste knaster er spørgsmålet om, hvorvidt våbenembargoen skal ophæves, skriver Reuters.

USA's udenrigsminister, John Kerry, ventes at komme med en udtalelse klokken 19 dansk tid, siger en amerikansk embedsmand, der ikke oplyser yderligere detaljer.

I løbet af de seneste to uger har Iran, USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland, Tyskland og Kina to gange skubbet fristen for, hvornår den endelige aftale skal være på plads.

Aftalen indebærer blandt andet, at Iran vil lade inspektører fra FN's Atomenergiagentur (IAEA) få adgang til landets atomanlæg.

Til gengæld håber Iran, at de sanktioner, der er indført på grund af det omstridte atomprogram, vil blive ophævet.

Irans viceudenrigsminister Abbas Araqchi siger, at aftaleteksten er "omkring 96 procent færdig".

Mens spørgsmålet om at fjerne sanktionerne i det store hele er på plads, er der fortsat uenighed om det iranske krav om, at våbenembargoen mod landet ophæves.

Regeringen i Teheran mener, at FN's embargo mod handel med konventionelle våben skal ophæves - et synspunkt som Rusland støtter.

Vestlige lande er derimod ikke meget for at lade Iran begynde at importere våben på grund af iranernes støtte til visse parter i nogle af de igangværende konflikter i Mellemøsten.

Irans chefforhandler, Ali Akbar Salehi, gav tidligere på dagen udtryk for, at han håber, at der kan falde en aftale på plads snart i de langvarige forhandlinger.

- Forhåbentlig bliver det sidste dag i dag, siger Salehi.

Ruslands viceudenrigsminister, Sergej Rjabkov, siger, at han ikke vil udelukke, at forhandlingerne kan resultere i en færdig aftaletekst inden for de kommende timer.

Men diplomater fra flere forskellige af de delegationer, der deltager i forhandlinger, har udelukket, at en aftale vil falde på plads i løbet af torsdagen.

På spørgsmålet om, hvorvidt der kan komme en aftale fredag eller lørdag, svarer en iransk embedsmand ifølge AFP:

- Det ved kun Gud.

Det var planen, at Iran og stormagterne i sidste uge skulle have fundet frem til en permanent aftale, der bilægger striden om det iranske atomprogram.

Det lykkedes ikke, så parterne forlængede forhandlingerne i et forsøg på at nå til enighed om en permanent løsning, der sikrer, at Iran ikke udvikler atomvåben.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip