Våbenhvile i Gaza bliver flittigt udnyttet til nødhjælp

Den humanitære situation i Gaza er hårdt presset efter en måneds israelske angreb, der blandt andet har ramt vand- og elforsyninger, hospitaler og civile huse og gjort mange hjemløse.

Våbenhvilerne gør det dog muligt for humanitære organisationer at hjælpe de hårdest ramte.

Det siger Jo Harrison, der til daglig er Mellemfolkeligt Samvirkes udsendte i Jordan, men som har været i Gaza for at uddele værdikuponer til nødhjælp under den igangværende konflikt.

- Det er vanskeligt for os at udføre vores arbejde, når der ikke er våbenhvile. Vi uddeler kuponer til tæpper, køkkenudstyr, medicin, mad og lignende, så vi er også afhængige af, at butikkerne har åbent. Indtil videre har vi hjulpet 3500 personer ved at give dem mad, siger hun til Ritzau.

Siden søndag aften har der været våbenhvile i Gaza, men derfor er der stadigvæk store udfordringer for nødhjælpsarbejdet i området.

- I løbet af de sidste tre dages våbenhvile har folk haft mulighed for at komme ud på gaderne og lave indkøb, og det har fået mange tusinde mennesker til at myldre ud på gaden.

- Det betyder også, at det er der, butiksejerne skal sørge for at få nye forsyninger ind til Gaza, så der er nogle varer at bytte for værdikuponerne, siger Jo Harrison og hæfter sig ved, at det helt praktisk er vanskeligt at organisere hjælpearbejdet.

- Vores medarbejdere har også selv oplevet, at deres hjem er blevet ødelagt. Og så er det vanskeligt for os at lave kontorarbejde, fordi der har været problemer med strømforsyningen i området, som betyder, at vi har store udgifter til generatorer, som også er ustabile.

- Telefonlinjerne er også ofte nede, så vi har mange udfordringer, selv om der er våbenhvile, siger hun.

Indsatsen, som de frivillige medarbejdere i Gaza udfører, bliver koordineret fra ActionAids folk på Vestbredden. ActionAid er navnet på den internationale afdeling af Mellemfolkeligt Samvirke.

/ritzau/

 

Dagens Gossip