Våbenhvile i Nigeria: Boko Haram vil frigive skolepiger

Nigeria har angiveligt indgået en våbenhvile med oprørsgruppen Boko Haram, som er klar til at løslade over 200 bortførte skolepiger. Det siger Nigeria forsvarschef samt en præsidentrådgiver ifølge nyhedsbureauet AFP.

- En aftale om våbenhvile er blevet indgået mellem Nigerias regering og Boko Haram, siger forsvarschef Alex Badeh.

Det bekræftes af Hassan Tukur, der er den nigerianske præsident, Goodluck Jonathans, førstesekretær. Han hævder, at aftalen blev indgået torsdag aften i nabolandet Tchad. Her har præsident Idriss Deby angiveligt ageret mægler.

Hassan Tukur siger til AFP, at Boko Haram i forbindelse med aftalen vil løslade 219 skolepiger, som har været bortført siden april.

- De er blevet enige om at løslade Chibok-pigerne (skolepigerne, red.), siger han.

Oplysningerne bekræftes også af en unavngiven kilde i præsidentpaladset over for Reuters.

I april bortførte militante fra Boko Haram 276 piger fra sovesalene på en kristen pigeskole i Chibok i den nordøstlige delstat Borno nær grænsen til Cameroun. Området kontrolleres næsten udelukkende af den islamistiske gruppe.

I maj offentliggjorde gruppen en video, hvor den tilbød at frigive pigerne til gengæld for, at fængslede islamister sættes fri. Den mulighed er hidtil blevet udelukket af regeringen.

57 af pigerne slap fri i juni, men de resterende skolepiger sidder fortsat fanget.

En ekspert med godt kendskab til Boko Haram sætter dog spørgsmålstegn ved, om oprørsgruppen vitterligt har indgået en aftale med regeringen. Han har nemlig aldrig hørt om den person fra Boko Haram, der har forhandlet våbenhvilen på plads på gruppens vegne i Tchad.

- Jeg har aldrig hørt om denne mand, og hvis Boko Haram ønsker at indgå en våbenhvile, vil det komme fra gruppens leder Abubakar Shekau, siger Shehu Sani, der tidligere har forhandlet med Boko Haram som repræsentant for den nigerianske regering.

Boko Haram, som kæmper for at få indført sharia-lovgivning i det nordlige Nigeria, har dræbt tusinder af mennesker siden 2009, hvor bevægelsen blev stærkt radikaliseret.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip