Våbenhvile i Ukraine forud for forhandlinger

De ukrainske regeringsstyrker har suspenderet alle kampoperationer i den østlige del af landet på en "Stilhedens Dag", siger militæret i Kijev. Samtidig siger den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, at kontaktgruppen for Ukraine mødes om kort tid for at drøfte en opretholdelse af en våbenhvile.

- Det ukrainske militær har indstillet alle kamphandlinger og er parat til en "Stilhedens Dag", men hvis separatisterne angriber, så vi vil svare igen, siger en militær talsmand til Reuters.

I Moskva siger den russiske udenrigsminister, at "det vil tage lang tid at få mindsket spændingerne mellem Kijev og de prorussiske separatister.

- Men i de kommende dage vil et møde finde sted i kontaktgruppen, hvor vi vil diskutere en plan, der har sigte mod en endelig våbenhvile, siger Lavrov.

- Rusland forpligter sig til en ny runde med samtaler i denne uge i Hvideruslands hovedstad, Minsk, med henblik på at få afsluttet volden i den østlige del af Ukraine, hed det mandag i en udtalelse fra Jurij Usjakov, som er udenrigspolitisk rådgiver for den russiske præsident, Vladimir Putin.

Ifølge Usjakov er russerne klar til at gøre alt, for at parterne kommer til at mødes i denne uge.

Også repræsentanter for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) skal deltage i møderne.

Regeringen i Kijev varslede lørdag en ny runde fredsforhandlinger med de prorussiske oprørere i Minsk, og samme dag blev begge parter enige om, at en ny våbenhvile skal træde i kraft.

Våbenhvilen er en del af den aftale, som de ukrainske myndigheder og prorussiske separatister indgik i Minsk 5. september, siger Ukraines præsident, Petro Porosjenko.Separatisterne har tilkendegivet, at de også vil støtte våbenhvilen.

Den forrige våbenhvile, som blev indgået i Minsk, er blevet brudt næsten dagligt.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip