Våbenhvile nævnt i samtale mellem Putin og Porosjenko

Præsidenterne for Ukraine og Rusland har igen drøftet situationen i det uroplagede østlige Ukraine og muligheden for at blive enige om en våbenhvile.

Telefonsamtalen mellem Vladimir Putin og Ukraines nyvalgte præsident, Petro Porosjenko, fandt sted sent tirsdag aften. De to ledere diskuterede også drabet på to russiske journalister i det østlige Ukraine. Det fremgår af en erklæring fra den russiske regering.

Under samtalen "blev temaet om en mulig våbenhvile i området med militær aktivitet berørt", hedder det.

For seks dage siden diskuterede de to præsidenter også muligheden for at skabe fred i det kriseramte Ukraine.

Porosjenko informerede Putin om sine planer for at løse situationen i det østlige Ukraine, hvor prorussiske separatister kontrollerer flere byer og har gennemført kontroversielle folkeafstemninger om selvstændighed.

Ifølge nyhedsbureauet dpa består fredsplanen blandt andet af en 10 kilometer bred bufferzone langs grænsen til Rusland. Zonen skal forhindre, at de prorussiske separatister i det østlige Ukraine modtager militære leverancer fra Rusland, hedder det.

Det har Porosjenko tilsyneladende fortalt den tyske kansler, Angela Merkel, i en telefonsamtale, skriver dpa.

Sideløbende strides Rusland og Ukraine også om leverancerne af naturgas fra Rusland.

Trods adskillige forhandlingsrunder med EU som mægler er parterne fortsat ikke blevet enige, og mandag stoppede gasselskabet Gazprom forsyningerne til nabolandet. Samtidig anlagde Gazprom en voldgiftssag mod det ukrainske gasselskab Naftogaz ved en international domstol i Stockholm.

Ukraine har ikke opfyldt et russisk forlangende om at betale en del af sin gæld for tidligere leverancer af gas. Gazprom hævder at have 4,5 milliarder dollar eller cirka 28 milliarder kroner til gode.

Spændingerne blev yderligere forstærket tirsdag, da gasrørledningen Urengoi-Pomarij-Usjgorod, der også kaldes Den Transsibiriske Gasrørledning, blev ødelagt af en eksplosion i den nordøstlige ukrainske Lokhvitsia-region.

Det ukrainske energiministerium sagde efter eksplosionen, at "det er ikke det første forsøg på et terrorangreb mod dets rørledninger."

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip