Våbenhvilen er slut: Ukrainske styrker angriber i øst

Skrevet af admin

|

01/07/2014

Dagens topnyheder

Ukrainske styrker har genoptaget angrebene mod prorussiske separatister i det østlige Ukraine efter 10 dages våbenhvile, siger den ukrainske premierminister, Oleksandr Turtjynov.

- Denne morgen er den aktive fase af anti-terrorist-operationen genoptaget.

- Vores væbnede styrker angriber terroristernes baser, siger ministeren ifølge nyhedsbureauet Interfax til parlamentet i Kijev.

Mandag aften udløb en våbenhvile mellem landets militær og prorussiske separatister.

En våbenhvile, der i realiteten har været virkningsløs i den korte periode, den har stået på, da 27 ukrainske soldater er blevet dræbt siden 20. juni, hvor aftalen trådte i kraft. 69 er blevet såret.

Det fik mandag aften landets præsident, Petro Porosjenko, til at varsle nye angreb på prorussiske separatister.

Præsidenten mener, at chancen for at nå til enighed om en fredsaftale i det østlige Ukraine er gået tabt på grund af "kriminelle handlinger".

- Den unikke mulighed for at implementere en fredsaftale blev ikke udnyttet. Det skete på grund af militantes kriminelle handlinger. De stod offentligt frem og erklærede, at de ikke var villige til at støtte fredsplanen som helhed og våbenhvilen i særdeleshed, sagde præsidenten mandag aften.

Petro Porosjenkos udmelding kom efter, at han sammen med toplederne fra Rusland, Frankrig og Tyskland over telefon havde diskuteret, hvordan krisen i landet kunne afsluttes.

I telefonmødet med Vladimir Putin, Angela Merkel og François Hollande nåede de to hovedaktører - Putin og Porosjenko - frem til, at der skulle arbejdes hen imod en gensidig våbenhvile i Ukraine.

Det telefoniske håndslag holdt dog ikke længe, og Petro Porosjenko fortsætter med at beskylde Rusland for at puste til ilden i de urolige områder og alliere sig med oprørerne.

En gensidig våbenhvile i Ukraine er dog ikke taget helt af bordet endnu. Petro Porosjenko er klar til "på ethvert tidspunkt" at lægge våbnene, hvis alle parter i konflikten vil efterleve kravene i en fredsplan.

/ritzau/AFP