Vækker stor undren blandt danskerne - men i dag sker det for Mette Frederiksen

Skrevet af Emil Martesen

12/02/2024
Foto: Shutterstock
I dag sker det for den danske statsminister.

Mest læste i dag

Statsminister Mette Frederiksen deltager i dag i indvielsen af en ny våbenfabrik i Niedersachsen i Tyskland.

Det bekræfter Statsministeret overfor B.T.

Men herefter bliver det sparsomt med detaljer.

Der kan dog sættes to streger under, at der er deltagelse fra en række andre prominente navne, herunder Olaf Scholz og Boris Pistorius.

Og skridtet symboliserer en styrkelse af de militære bånd mellem de to nationer i en tid, hvor Europas sikkerhedspolitiske landskab er under hastig forandring.

Den nye fabrik, der drives af den tyske våbenproducent Rheinmetall, en førende leverandør af militært udstyr, herunder ammunition til kampvogne og artilleri, udvider selskabets produktionskapacitet i Unterlüß, Niedersachsen.

Og det er ikke hvilken som helst våbenproducent. Rheinmetall har nemlig spillet en central rolle i at forsyne Ukraine med militært udstyr i konflikten mod Rusland

Det 'symbolske spadestik', som de fremtrædende politiske ledere vil foretage, er ikke blot en fysisk markering af en ny bygnings opførelse, men også et tegn på en fælles forpligtelse til at styrke forsvarsindustrien i Europa.

Det sker i kølvandet på NATO-chef Jens Stoltenbergs opfordring til at øge våbenproduktionen i Europa for at støtte Ukraine og genopfylde de europæiske landes egne lagre. Han har i samme ombæring understreget nødvendigheden af at skifte fra en fredstidsproduktion til en konfliktproduktion i højt tempo, hvilket denne nye fabrik vil bidrage til.