Værd at vide om kosttilskud med fiskeolie

Holger Madsen

|

29/09/2013

Dagens topnyheder

Tilskuddene kan findes i dagligvarebutikkerne og der er mange forskellige slags at vælge imellem. Men til trods for fiskeoliens dokumenterede effekter på vores sundhed, så har der været rejst tvivl om kvaliteten af indholdet i kosttilskuddene, ligesom der har været rapporteret om øget risiko for kræft ved indtagelse af fiskeolien.

En grundig gennemgang af den videnskabelige forskning på området viser dog at der intet er, at være bange for. Men man skal dog tænke over hvilket produkt man køber, hvis man ønsker at få mest muligt for pengene.

Der kan nemlig være stor forskel på de forskellige mærker af kosttilskud, skriver Fitness-Blog.dk.

Fiskeolie indeholder omega-3 fedtsyrer. Det er fedtstoffer, der har påvist gavnlige effekter på vores helbred. Der er dokumenteret positive effekter på nervesystemet, herunder hjernens funktioner. Det kan sænke et for højt blodtryk, samt mindske risikoen for hjertekar sygdomme. Det har ligeledes vist sig at mindske mængden af fedt og kolesterol i blodet.

Der kan derfor være mange sundhedsmæssige fordele ved at spise nok omega-3 enten gennem normal kost eller ved hjælp af kosttilskud.

Til trods for de mange videnskabelige undersøgelser, som har påvist positive effekter på vores helbred ved indtagelse af fiskeolie, så har enkelte undersøgelser vagt opsigt med resultater, der går imod strømmen. Fornyeligt fandt en undersøgelse frem til at fiskeolie øger mænds risiko for at udvikle prostatakræft.

Undersøgelsen skabte flere overskrifter og fik meget medieomtale. Advarselslamperne blinkede. Men går man uden om overskrifterne og læser om forskningen bag den skræmmende påstand, så falmer lyset fra blinkende lamper. På baggrund af undersøgelsen kan man nemlig ikke konkludere at kosttilskud med fiskeolie kan forhøje risikoen for prostatakræft. Blandt andet fordi der ingen kosttilskud med fiskeolie blev givet til forsøgspersonerne under forsøget.

Resultaterne hviler på mængden af fedt i forsøgspersonernes blod, hvilket er paradoksalt, da omega-3 fedtsyrerne i fiskeolie netop sænker fedtmængden i blodet.

Kvaliteten af fiskeolien i danske kosttilskud har også været udsat for kritik. TV-programmet Kontant på DR påpegede at fiskeolie på det danske marked kunne være råddent. En kritik, som blev besvaret at DTU Fødevareinstituttet, hvor de har forsikret de danske forbrugere at der intet er, at være bekymret for.

Kritikken har i sidste ende været til gavn for forbrugerne. Udover kontrollen fra de danske myndigheder, så har flere producenter af kosttilskuddene valgt at blive uafhængigtestet af IFOS (International Fish Oil Standards)

De danske forbrugere bør derfor ikke bekymre sig om kræftrisiko eller råddenskab. De bør i stedet kigge på de forskellige fiskeolieprodukter på hylderne i butikkerne og sammenligne dem.

Der er nemlig forskel på indholdet af rent omega-3, som giver de sundhedsfremmende effekter, i de forskellige produkter. Omega-3 indholdet kan variere fra 30 – 65%. Resten er fyldstof. 

På varedeklarationen bør man kigge efter indholdet af 2 specifikke fedtsyrer, EPA og DHA. Jo større indholdet er af disse 2 fedtsyrer, jo mere rent omega-3 indeholder produktet.

Artiklen er skrevet af Kristian Bradsted fra Fitness-blog.dk.