Vagthund slår alarm: Tyrkiet skyder syriske flygtninge

Skrevet af admin

21/11/2014

Mest læste i dag

Et overvældende antal syriske flygtninge har siden 2011 søgt mod Tyrkiet, men selvom tyrkerne officielt holder den 900 kilometer lange grænse mod syd åben, kan de mange flygtninge kun søge indrejse ved to officielle grænseposter.

Mange flygtninge har på grund af krigen ingen chance for at nå frem til de to overgange, og siden december sidste år er mindst 17 personer ifølge Amnesty International blevet skudt og dræbt ved uofficielle grænseposter, som tyrkerne holder lukket under krigen i Syrien.

- Det er foragteligt at skyde folk, som flygter fra en konflikt og desperat søger sikkerhed. Det er en åbenlys overtrædelse af international lov, og det må ikke passere ustraffet, siger Andrew Gardner, som er Amnesty Internationals researcher i Tyrkiet.

- Et lands mest grundlæggende forpligtelse er at holde dets grænser åbne for flygtninge, som flygter fra krig. De tyrkiske myndigheder må gøre alt for at sørge for maksimal sikkerhed og adgang for flygtninge fra konflikten i Syrien.

Af de 1,6 millioner syriske flygtninge i Tyrkiet bor kun 220.000 i velfungerende lejre. Flere end 1,3 millioner er overladt til sig selv. Ifølge den tyrkiske regering modtager kun 15 procent af syrerne hjælp fra humanitære organisationer.

Amnesty Internationals rapport "Kæmper for at overleve: Flygtninge fra Syrien til Tyrkiet," som bliver offentliggjort fredag, sætter fokus på en række alvorlige problemer, blandt andet menneskerettigheder, som de 1,6 millioner syrere, der er flygtet over grænsen siden 2011, lever med.

Problemet er ifølge Amnesty i høj grad, at det internationale samfund ikke i tilstrækkelig grad tager ansvar for de millioner af syriske flygtninge, hvoraf Tyrkiet, Libanon, Irak og Egypten tilsammen huser 97 procent.

- Tyrkiet bærer en betydelig del af den økonomiske byrde på egne skuldre. De rige landes manglende vilje til at tage et større økonomisk ansvar for flygtningekrisen og det sølle tilbud om genhusning er ikke godt nok, siger Andrew Gardner.

/ritzau/