Valentin: Kreditvurdering var min styrke

Den tidligere direktør for krakkede Roskilde Bank Niels Valentin Hansen var helt tilfreds med vurderingen af de udlån, der endte med at få banken til at kollapse. Vurdering af udlån er faktisk hans styrke.

Det fortæller han mandag ved Østre Landsret.

Roskilde Bank havde enorme udlån til ejendomssektoren, hvor en stribe ejendomsspekulanter og sårbare entreprenørselskaber var blandt de største kunder. De medvirkede til bankens krak under finanskrisen.

- Jeg havde altid siddet i Kreditudvalget (bankens øverste organ for vurdering af udlån red.). Det var altid mit ressortområde. Det var min force og min interesse, siger Niels Valentin Hansen mandag.

Eksdirektøren fastholder, at der ikke var noget galt med Roskilde Banks udlån til ejendomssektoren, som han dog erkender fyldte en del i bøgerne i banken.

- Vi var ikke små på bygge- og anlægsområdet. Vi syntes, at vi havde ekspertisen til det. Og vi havde gode og sunde engagementer, men værdierne fordampede under finanskrisen, siger Niels Valentin.

Derfor kan han heller ikke se noget galt i de positive forventninger til fremtiden, som blev udmeldt i forbindelse med, at banken rejste penge hos aktionærerne i 2007.

- Alle var trygge ved, at udviklingen i verdensøkonomien ville fortsætte. Hvad andre ikke kunne se, kunne jeg heller ikke se. Det ville da også have været meget forlangt, siger Niels Valentin.

Sagen om Roskilde Bank udløber af dens spektakulære krak i 2008. Efter en aggressiv vækst op til finanskrisen faldt banken fra hinanden, og efterlod aktionærer og ikke mindst statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet, med enorme tab.

Niels Valentin Hansen blev som tidligere mangeårig bankdirektør af mange anset for at være hovedårsagen til de enorme tab. Bestyrelsen blev opfattet som for svag til stoppe ham.

Han og flere andre medlemmer af Roskilde Banks tidligere ledelse er sagsøgt for en rund milliard plus renter af netop Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter krakket.

Niels Valentin Hansen og den tidligere ledelse er anklaget for at have svigtet i långivningen ved at have sat gang i voldsom vækst, ikke have haft en god nok styring på udlånet og ikke at have fulgt Finanstilsynets advarsler.

/ritzau/

 

Dagens Gossip