Valg i Sverige: Rødgrøn blok tager en lille føring

Det tegner til, at den rødgrønne koalition tager sejren ved søndagens riksdagsvalg i Sverige.

En valgstedsmåling fra den svenske tv-station SVT viser således, at den rødgrønne blok bliver størst med samlet 44,8 procent af stemmerne.

Den blå blok står til at få 39,7 procent af stemmerne, viser målingen.

Socialdemokraterna går frem til 31,1 procent af stemmerne, mens Moderaterne rutsjer ned på 22,2 procent af stemmerne, viser SVTs måling. Dermed ser det ud til, at de svenske vælgere straffer statsminister Fredrik Reinfeldt, og Moderaterna går således tilbage med over syv procentpoint.

- Det er klart, at det her er en skuffelse, siger Moderaternas partisekretær Kent Persson til nyhedsbureauet TT kort efter valgstedsmålingen.

En valgstedsmåling fra svensk TV4 tegner imidlertid et mere tæt og dramatisk billede. Her får de rødgrønne partier 44 procent, mens den borgerlige koalition Alliansen får 43 procent.

I den måling ligger Sverigedemokraterna til at få 8,3 procent af stemmerne, men i SVT's måling får det indvandrerkritiske parti over 10 procent, og dermed står Sverigedemokraterna til at blive det tredjestørste parti i Riksdagen.

Uanset hvad ligner det en væsentlig fremgang i forhold til sidste valg i 2010, hvor Sverigedemokraterna fik 5,7 procent af stemmerne.

Feministiskt initiativ ser ud til at klare den svenske spærregrænse, da partiet ifølge valgstedsmålinger får henholdsvis fire procent og 4,4 procent, der netop er den svenske spærregrænse.

Begge målinger giver Socialdemokraterna og Stefan Löfven omkring 31 procent, og dermed ser det ud til, at partiet gentager katastrofevalget fra 2010, der var det dårligste i 80 år. Resultatet ser også ud til at være et godt stykke fra Socialdemokraternas målsætning om at få 35 procent af stemmerne.

Omkring 7,3 millioner svenskere har lov at stemme ved søndagens Riksdagsvalg.

Der er 349 pladser i den svenske Riksdag.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip