Valg i Ukraine skæmmet af aflysning i stor havneby

Søndagens lokalvalg i Ukraine forløber ikke som planlagt, da indbyggerne i den store havneby Marjupol med en halv million indbyggere ikke får mulighed for at stemme.

- Valgstederne er ikke åbnet i Marjupol, da stemmesedlerne ikke er klar, siger valgkommissær Natalija Kasjtjij til nyhedsbureauet AFP.

Marjupol ligger tæt på den frontlinje, hvor prorussiske separatister og ukrainske regeringssoldater har været i kamp efter separatisternes uafhængighedserklæring i foråret 2014.

Havnebyen ligger strategisk vigtigt mellem de områder i øst, der kontrolleres af prorussiske separatister, og sortehavshalvøen Krim, som sidste år blev annekteret af Rusland.

Præsident Petro Porosjenkos parti, Solidaritet, skriver i en pressemeddelelse, at valget "er afblæst på grund af fejl på stemmesedlerne, manglende kontrol med trykning, antal og pålidelig opbevaring."

Porosjenko håber, at man kan afholde valg i byen i løbet af de kommende uger.

Marjupol har været scene for en række voldelige og omdiskuterede episoder under oprøret i det østlige Ukraine. I januar i år blev byen ramt af motergranater. 31 civile blev dræbt, mens flere end 100 blev såret.

Ukraine blev sendt ud i en svær politisk og økonomisk krise efter revolutionen i november 2013, da præsident Viktor Janukovitj blev væltet og flygtede til Rusland.

Efter nytår tog russiske soldater kontrol over Krim, som russerne annekterede efter en regional folkeafstemning. Den beslutning fordømmes over stort set hele verden, og den medførte flere bølger af sanktioner fra EU og USA.

Siden erklærede prorussiske separatister selvstændighed i regionerne Donetsk og Lugansk. Flere end 8000 mennesker har mistet livet i kampene mellem separatister og regeringssoldater.

De seneste måneder har der været ro på slagmarken, men situationen er fortsat låst, og våbenhvileaftaler mellem parterne er tidligere blevet krænket adskillige gange.

Den seneste måling viser ifølge det russiske nyhedsbureau Tass, at de to største partier bliver Solidaritet og tidligere premierminister Julia Timosjenkos parti, Fædrelandet.

Ifølge Kijevs Internationale Institut for Sociale Studier står Timosjenkos parti til at få 19,5 procent af stemmerne, mens Solidaritet står til 18 procent.

De to partier udgør sammen med Selvforsørgelsespartiet kernen i regeringskoalitionen.

Den tidligere prorussiske præsident Janukovitjs parti ser ud til at få et rimelig godt valg.

Regionernes Parti, som Janukovitj ikke længere står i spidsen for, vil ifølge nylige målinger få 11,6 procent af stemmerne.

Flere af de højreradikale partier står til at falde for spærregrænsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip