Valg i Ungarn styrker højrefløjen

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har overordentlig gode muligheder for at sikre sig en ny periode som regeringsleder ved søndagens parlamentsvalg, men det ultra-højreorienterede parti Jobbik ser også ud til at gå meget frem.

I en frisk meningsmåling får Orbáns centrum-højreparti Fidesz 36 procent af stemmerne, mens Jobbik opnår 15 procents tilslutning.

De fem partier, der udgør Venstrealliancen ledet af Atilla Mesterhazys Socialistparti, får 18 procent.

- Fidesz har i de seneste fire år gennemført skattelettelser til familierne, skaffet 250.000 nye job og lavere priser på el og varme. Det skal få ungarerne til at genvælge Orbán og hans regering.

Det vurderer Søren Riishøj, lektor i Statskundskab ved Syddansk Universitet.

Den nye valglov favoriserer Orbáns parti, der er sikker på at have stemmer nok til at danne en ny regering.

Den forventes at fortsætte den politik, der har skabt vrede blandt EU-kollegerne, og som har saboteret investeringsklimaet for udenlandsk kapital.

Den 50-årige Orbán betegner sig selv som en mester i national suverænitet, og han har gennemført politiske skridt, der har gjort ondt på banker og mange udenlandsk ejede virksomheder.

Foranstaltningerne, herunder en nationalisering af et beløb svarende til godt 76 milliarder kroner i private pensionsformuer, var ifølge Orbán nødvendige for at stabilisere Ungarns skrøbelige økonomi og for at undgå et kollaps som det græske.

Orbán ser ifølge Riishøj ligefrem ud til at vinde stemmer på at gå imod EU's og Den Internationale Valutafonds krav.

I sin sidste tale før valget sagde Orbán, at der venter Ungarn nye slag med den finansielle verden og de internationale karteller og med EU.

Kritikere beskylder Orbán for at have brugt sit mandat til at undertrykke demokratiske kontrolmekanismer og mediernes mulighed for at kunne udtrykke sig frit.

/ritzau/

 

Dagens Gossip