Valg kan give medlemmer indflydelse i Nykredit

Utilfredse menige medlemmer forsøger tirsdag aften at få fremtidig indflydelse i Nykredit ved at stille op til valg i repræsentantskabet, Nykredits øverste ledelse.

Og selv om de menige medlemmer kommer i klart undertal, hvis det lykkes dem at blive valgt ind ved det lokale valg i Syd- og Sønderjylland, vil de have mulighed for at opnå reel indflydelse.

Det mener Lars Krull, seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

- Vi skal huske på, at repræsentantskabet udgøres af rigtig mange mennesker, hvoraf mange af dem er udpeget enten af bestyrelsen eller af andre i repræsentantskabet.

- Og deres mandat er jo i virkeligheden noget svagt. De har ikke en masse stemmer bag sig.

- Hvis de (menige medlemmer, red.) sørger for at have argumenter, der er funderet i noget fornuft, så bør ethvert fornuftigt bestående repræsentantskabsmedlem jo kigge på dem og sige: "Det er ham, der kommer med noget nyt, som jeg ikke kender til. Lad mig nu høre, hvad de har at sige."

Et af de medlemmer, der stiller op, er Jens Vesterbæk, der som flere tusinde kreditkunder har klaget over forhøjede bidragssatser på deres lån.

- En lille magtelite har i årevis styret Nykredit og bestemt over 700.000 kunders økonomi. Jeg vil kæmpe for, at vi almindelige medlemmer får indflydelse, siger han til TV Syd.

Jens Vesterbæk er formand for Consum.dk - en af flere protestgrupper mobiliseret i vrede over de forhøjede bidragssatser i Nykredits datterselskab Totalkredit.

Han kan se frem til at skulle betale knap 6000 kroner mere om året i bidrag.

I alt otte medlemmer stiller ifølge TV Syd i protest op som kandidater til repræsentantskabet tirsdag aften i Kolding.

Repræsentantskabet består af 104 medlemmer, der vælges ved lokale valg rundt om i landet med fire års mellemrum.

Ved valg tirsdag og onsdag skal der findes 22 nye medlemmer i Syd- og Sønderjylland samt på Sjælland og Bornholm.

12 skal findes i Kolding tirsdag.

Seniorforsker Lars Krull fra Aalborg Universitet forudser, at direktionen i Nykredit vil tage godt imod de nye medlemmer.

- Det er min vurdering, at de har en god og dygtig ledelse af Nykredit som i virkeligheden gerne vil have, at deres beslutninger bliver sparret op imod et repræsentantskab, som også reflekterer obligationsejernes, boligejernes og erhvervskundernes ønsker.

- For så har de lidt mere at have de fremtidige ændringer i. Sådan bør det i hvert fald være.

/ritzau/

 

Dagens Gossip