Valgmålinger giver USA's demokrater ny luft

Længe har det været spået, at Det Republikanske Parti vil kontrollere hele den amerikanske kongres efter midtvejsvalget den 4. november. Men Demokraterne vejrer morgenluft, efter nye meningsmålinger viser, at partiet måske kan bevare flertallet i Senatet.

Det er fra det fjerne Alaska, at to meningsmålinger kommer som redningskranse til de druknende demokrater.

Efter i månedsvis at have ligget klart bagud er den demokratiske senator Mark Begich strøget forbi republikaneren Dan Sullivan.

En enkelt måling fra det pro-republikanske Hellenthal and Associates giver Begich en føring på 10 procentpoint.

Men republikanerne må trøste sig med, at meningsmålinger i Alaska notorisk ikke er til at stole på.

- Hvis der er en valgkamp, som holder os vågne om natten, så er det i Alaska, konstaterer valgeksperten Nate Silvers FiveThirtyEight.

Men det har løftet stemningen i Det Demokratiske Parti og givet Barack Obama nyt håb om, at han ikke de sidste to år som præsident skal stå over for en totalt fjendtlig kongres.

Nate Silver vurderer på grundlag af de seneste målinger, at der er 62 procents chance for, at Republikanerne får flertal i Senatet mod knap 38 procent for et fortsat demokratisk flertal.

Ingen taler om Repræsentanternes Hus, der er det andet kammer i Kongressen. Her er Republikanerne helt sikker på at få flertal.

Også ved senatsvalget i landbrugsstaten Iowa slipper en lille solstråle ud for Demokraterne. Her har deres kandidat, Bruce Braley, for første gang længe en lille føring over republikaneren Joni Ernst.

Demokraternes forhåbning er stadig at vinde Iowa, hvor partiet har en af sine bedste kampagneorganisationer.

Demokraterne råder i dag over et flertal i Senatet - 55 mod 45 til republikanerne.

En sammenregning af meningsmålinger fra realclearpolitics.com viser, at 10 senatsvalg vil afgøre, hvem der får flertal den 4. november. Republikanerne skal vinde seks for at komme i mål, og de er tættest på, viser målingerne ved de 10 senatsvalg.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip