Valgresultat: Blå blok vinder valget

Med samtlige stemmer optalt står det klart, at blå blok vinder folketingsvalget med 90 mandater mod 85 mandater til rød blok.

De fire nordatlantiske mandater kan dermed ikke ændre på, at blå blok erobrer regeringsmagten for den kommende valgperiode, og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, kan sætte sig i spidsen for at danne en ny regering.

Blå blok lander på 52,3 procent af stemmerne, mens rød blok får 47,7 procent af stemmerne.

Fremgangen kommer i særklasse fra Dansk Folkeparti, som med 21,1 procent af stemmerne overhaler Venstre som det største parti i blå blok. Dansk Folkeparti kan sætte sig på 37 mandater i Folketinget mod kun 22 ved sidste valg.

Venstre får derimod en gedigen vælgerlussing på trods af det blå flertal. Partiet går 7,2 procentpoint tilbage til 19,5 procent af stemmerne og 34 mandater.

Socialdemokraterne er nu Folketingets største parti med 26,3 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 1,5 procentpoint.

Støttepartierne SF og De Radikale går imidlertid markant tilbage og får henholdsvis 4,2 og 4,6 procent af stemmerne. Begge partier mister over halvdelen af deres mandater.

Alternativet får derimod et godt resultat ved partiets første valg med en tilslutning på 4,8 procent, som giver partiet ni mandater.

Også Enhedslisten bidrager med fremgang til rød blok med 7,8 procent af stemmerne svarende til 14 mandater.

Venstrefløjspartiet står dermed til at blive Folketingets fjerdestørste foran Liberal Alliance, som ligeledes går frem med 2,5 procentpoint til 7,5 procent og får 13 mandater.

De Konservative bliver tingets mindste parti med 3,4 procent af stemmerne og går fra otte til seks mandater, mens Kristendemokraterne med 0,8 procent er et stykke fra de 2,0 procent, der vil give adgang til Folketinget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip