Valgsejr kan sikre afrikaner et halvt liv som præsident

Med overvældende flertal har indbyggerne i Congo givet grønt lys til, at landets 71-årige præsident, Denis Sassou Nguesso, kan blive siddende endnu en embedsperiode - hvis han vinder valget næste år.

Knap 93 procent stemte ifølge nyhedsbureauet AFP for at ændre forfatningen, der sagde, at en præsident kun må sidde i to embedsperioder og ikke være over 70 år.

Denis Sassou Nguesso er 71 år, og han har siddet flere end de to - indtil tirsdag gældende - embedsperioder.

Den erfarne politiker har været præsident i 31 af de seneste 36 år, og tirsdagens folkeafstemning betyder, at Nguesso kan stille op ved præsidentvalget næste år.

Ifølge de officielle opgørelser var valgdeltagelsen 72 procent, men det forlyder fra oppositionens kvarterer og områder, at meget få var mødt frem for at stemme. Derimod var der lange køer i områder nær præsidentpaladset.

Det beretter blandt andre en journalist fra nyhedsbureauet AFP i landet, og oppositionen har boykottet afstemningen.

Oppositionen kræver forfatningsændringen annulleret på grund af lav valgdeltagelse.

Denis Sassou Nguesso blev præsident i det afrikanske land første gang i 1979, og han sad dengang indtil 1992.

Han blev stemt tilbage på præsidentposten i 1997, og med tirsdagens forfatningsændring ser det ud til, at han kan nå op i nærheden af 40 år som den øverste politiske leder - hvis helbredet holder.

Vinder Denis Sassou Nguesso valget næste år, kan han sidde på posten, til han bliver 78 år. Dermed har han været præsident i næsten et halvt liv.

/ritzau/

 

Dagens Gossip