Valgstederne lukker: Ukraines præsident fordømmer valg

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, fordømmer de prorussiske separatisters valg om selvstændighed i det østlige Ukraine og stempler det som ulovligt.

De omkring 400 valgsteder er officielt lukket søndag aften klokken 18 dansk tid i Donetsk-regionen, mens valghandlingen er forlænget til klokken 20 i enkelte byer i Lugansk-området, siger lederen af den selvbestaltede valgkommission ifølge nyhedsbureauet dpa.

Den ukrainske præsident opfordrer Rusland til ikke at anerkende resultatet af valget, som også FN og EU fordømmer.

Ifølge Porosjenko er valget en "farce og blev gennemført under trusler fra kampvogne og geværløb."

- Jeg regner med, at Rusland ikke anerkender dette såkaldte valg, fordi det er en klar overtrædelse af Minsk-protokollen fra 5. september, hvilket også blev underskrevet af repræsentanter fra Rusland, siger han i en udtalelse.

Den såkaldte Minsk-protokol er en våbenhvile, der blev indgået mellem regeringen i Kijev og de prorussiske separatister, som siden foråret har kæmpet for selvstændighed i den østlige del af den tidligere sovjetrepublik.

Rusland anerkender våbenhvilen, men samtidig har den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, sagt, at han støtter separatisternes valg, som han regner med vil sikre de prorussiske separatistledere "legitimitet".

Det russiske nyhedsbureau Itar-Tass skriver, at 527.642 har stemt ifølge valgkommissionen i den selvudnævnte Folkerepublikken Donetsk. Tidligere lød et andet tal på 1,1 millioner afgivne stemmer.

Der blev søndag meldt om lange køer ved flere valgsteder, som dog ikke har haft besøg af internationale observatører, og der foreligger endnu ingen officielle tal fra separatisterne selv.

Konflikten i det østlige Ukraine har kostet flere end 4035 mennesker livet i løbet af det seneste halve års kampe mellem regeringens militær og prorussiske separatister, der ønsker selvstændighed.

I løbet af de seneste 10 dage er flere end 300 mennesker døde, lød det fredag ifølge FN.

Søndag for en uge siden var der valg i Ukraine, hvor de proeuropæiske partier med Porosjenko i spidsen fik størst tilslutning.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip