Valgstedsmåling: Front National flopper ved regionalvalg

Frankrigs højrenationalistiske parti Front National ser ud til at tabe den anden og afgørende valgrunde ved det franske regionalvalg, viser valgstedsmålinger ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

I tre nøgleregioner, hvor det kontroversielle parti var spået gode chancer, står Nicolas Sarkozys konservative parti og hans allierede som de klare vindere, skriver Reuters.

Resultatet kommer, efter at præsident Francois Hollandes Socialistparti som en konsekvens af Front Nationals succes havde valgt at opgive sine kandidaturer i to regioner for at sikre flere vælgere til de konservative partier.

Socialistpartiet så hellere de konservative blive valgt frem for Marine Le Pens højrenationalister.

Front National, der er gået massivt frem efter flygtningekrisen i EU og skudmassakren i Paris, fik et historisk godt valg ved den første valgrunde sidste søndag.

Både partilederen Marine Le Pen og hendes 26-årige niece, Marion Marechal-Le Pen, brød gennem den symbolske grænse på 40 procent af stemmerne.

Men præsidentens beslutning om at ofre egne stemmer for at forhindre en triumf til Front National ser altså ud til at have båret frugt.

Ifølge valgstedsmålingerne står Marine Le Pen således til at tabe i den nordlige Nord-Pas-de-Calais Picardie-region, efter at Socialistpartiet havde trukket sig netop her.

Partilederens niece ser ligeledes ud til at tabe i den sydøstlige region, der huser blandt andet Cote d'Azur.

Ved den første valgrunde sejrede Front National i seks af 13 regioner. Men præcis en måned efter terrorangrebet i den franske hovedstad endte vælgerne altså efter alt at dømme med at skuffe Le Pen-familien og de andre højrenationalister.

Det regerende Socialistparti og centrum-højrealliancen med den tidligere præsident Nicolas Sarkozy i spidsen ser ud til at have vundet mindst fem regioner hver.

/ritzau/

 

Dagens Gossip