Valutafond: Danmark går bedre tider i møde

admin

|

09/12/2014

Dagens topnyheder

Den økonomiske vækst i Danmark er ikke prangende. Kun 0,7 procent i år og 1,4 procent næste år. Sådan lyder vurderingen fra Den Internationale Valutafond (IMF), der har rettet kikkerten mod dansk økonomi.

Derfor er udfordringerne for Danmark at sikre højere vækst og at hjælpe flere i arbejde. IMF opfordrer regeringen til at bygge videre på de allerede gennemførte reformer og tiltag.

Men IMF roser både den aktuelle finanspolitik og de gennemførte tiltag til at understøtte finansiel stabilitet, men peger på, at husholdningerne har et højt gældsniveau i forhold til andre sammenlignelige lande, og det udgør en underliggende sårbarhed for økonomien.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) er tilfreds med, at IMF bakker op om regeringens linje.

- Jeg er glad for, at IMF bakker op om den kurs, vi har lagt med en finanspolitik, der på ansvarlig vis holder hånden under beskæftigelsen, reformer der skaber grundlag for varig vækst og sikring af finansiel stabilitet.

- Det synes jeg, er meget positivt. Samtidig er jeg enig i, at vi bør fortsætte arbejdet med reformer, særligt i forhold til at styrke væksten og hjælpe folk i arbejde, siger Morten Østergaard i en pressemeddelelse.

Ministeren understreger, at regeringen følger husholdningernes gældsniveau tæt.

- Vi skal dog huske på, at de danske husholdninger også har store opsparede værdier, særligt i pensioner, og generelt har en robust økonomi, siger han.

Vurderingen fra IMF kommer blot få dage før, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard torsdag løfter sløret for, hvor kraftig regeringen selv nedjusterer på den økonomiske vækst.

I august skønnede regeringen, at væksten i år ville blive på 1,4 procent og næste år to procent. Udviklingen har vist, at regeringen har været for optimistisk i skønnet for den økonomiske vækst, og ministeren har varslet en nedjustering.

Selv om det ifølge IMF vil gå lidt bedre næste år, ser 2016 ud til at blive endnu bedre. Når valutafondens økonomer ser i krystalkuglen, får de øje på en økonomisk vækst på to procent.

Privatforbruget og eksporten vil få de økonomiske hjul til at snurre lidt hurtigere, og køen af arbejdsløse vil blive kortere.

/ritzau/