Vandhane-kritik får minister til at se reglerne efter

En bekendtgørelse fra transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) har fået kritik for at skade vandkvaliteten, fordi den sænker kravene til vandhaner.

Fredag har ministeren besluttet at give bekendtgørelsen om salg af byggevarer i kontakt med drikkevand - herunder vandhaner - et fornyet eftersyn. Det oplyser han i en pressemeddelelse.

- Det er vigtigt, at vi får alle forhold belyst nøje, når det drejer sig om danskernes drikkevand, siger ministeren i pressemeddelelsen.

- Derfor beder jeg nu Trafik- og Byggestyrelsen om at give bekendtgørelsen et fornyet eftersyn.

Hans Christian Schmidt er dog stadig ikke tilfreds med den ordning, som bekendtgørelsen ændrede på.

- Vi står med den udfordring, at vi har haft et regelsæt på området, der ikke virkede. Men vi skal naturligvis sikre, at den nye bekendtgørelse virker efter hensigten og ikke har utilsigtede konsekvenser, siger han.

Bekendtgørelsen trådte ifølge ministeriet i kraft i starten af juli. Den gør det muligt for eksempelvis vandhaner, der er godkendt med certifikater fra Tyskland, Sverige og Holland, at blive solgt i Danmark.

Kritikken er kommet fra blandt andet Institut for Vand og Miljø, der vurderer kemikalieindholdet i drikkevandsinstallationer for virksomheder.

- Vi har tidligere afvist et hav af blandt andet tyske produkter, som ikke kunne overholde kravene i Danmark, selv om de havde de tyske godkendelser, siger Lise Møller, der er biolog ved Institut for Vand og Miljø.

Ifølge hende er en tredjedel af de tyske vandhaner og andre drikkevandsprodukter de seneste to år blevet afvist.

Blandt andet fandt instituttet for høje doser af formaldehyd, fenol og akrylonitril, som af Miljøstyrelsen er vurderet til at kunne fremkalde kræft eller forårsage organskader.

/ritzau/

 

Dagens Gossip