Vandhane-lempelse kan forring dansk vandkvalitet

Drikkevandet kan fremover komme til at indeholde højere doser af sundhedsskadelige kemikalier, skriver Politiken fredag.

Kritikken kommer fra en række eksperter, efter at transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) har underskrevet en ny bekendtgørelse for vandhaner og andre drikkevandsinstallationer.

- Den danske drikkevandskvalitet bliver forringet betydeligt, hvilket kan få konsekvenser for vores sundhed, siger Lise Møller, der er biolog fra den private forsknings- og rådgivningsorganisationen Vand og Miljø, til Politiken.

- Med den nye bekendtgørelse smider man over 25 års arbejde for rent drikkevand på jorden.

De nye regler betyder, at vandhaner og delkomponenter fra udlandet ikke længere skal godkendes ud fra danske standarder, for at de kan sælges i Danmark.

- Vi har tidligere afvist et hav af blandt andet tyske produkter, som ikke kunne overholde kravene i Danmark, selv om de havde de tyske godkendelser, siger Lise Møller.

Institut for Vand og Miljø, der vurderer kemikalieindholdet i drikkevandsinstallationer for virksomheder, oplyser, at en tredjedel af de tyske vandhaner og andre drikkevandsprodukter de seneste to år er blevet afvist.

Blandt andet fandt instituttet for høje doser af formaldehyd, fenol og akrylonitril, som af Miljøstyrelsen er vurderet til at kunne fremkalde kræft eller forårsage organskader.

Hverken transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt eller miljøminister Esben Lunde Larsen (V) ønsker ikke at stille op til interview med Politiken.

Ifølge Trafik- og Byggestyrelsen, der har stået for at udforme bekendtgørelsen for ministeriet, udspringer den af et "politisk ønske om at lette erhvervslivets byrder og gøre det lettere at få udenlandske drikkevandsprodukter på markedet".

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil tage sagen op med ministeren.

- Jeg begriber simpelthen ikke, at hensynet til producenter vejer tungere, end at vi har noget rent og sundt drikkevand, siger miljøordfører Simon Kollerup (S) til Politiken.

Simon Kollerup oplyser til Ritzau, at Socialdemokraterne kalder transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt i et samråd om sagen.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip