Vandløb får 700 millioner kroner i ny vandplan

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) kommer mandag med en plan for, hvordan tusindvis af kilometer vandløb i den danske natur skal forbedres af kommunerne med hjælp fra de helt nye vandråd, oplyser Miljøministeriet.

Samlet er der afsat 700 millioner kroner til en ansigtsløftning af vandløbene.

Det er kommunerne og de 23 nyoprettede vandråd, der skal i gang med opgaven. Kirsten Brosbøl har besluttet at inddrage kommunerne og vandrådene i arbejdet med den næste generation af vandplaner.

Vandrådene består af lokale landboforeninger, Danmarks Naturfredningsforening, sportsfiskerne og andre interessenter. De skal sammen med kommunerne i løbet af det næste halve år komme med konkrete forslag til indsatser i vandområdeplanerne.

Vandrådene blev opfundet sidste år som en del af en ny lov for vandplanlægning, der danner rammen om de kommende planer for vandområderne, som skal gælde fra 2016-2021.

Kommunerne vil få et kilometerantal og en økonomisk ramme, de skal holde sig inden for, samt et virkemiddelkatalog, der fortæller, hvilke redskaber de har til at løse opgaven, oplyser ministeriet.

Miljøminister Kirsten Brosbøl vil fortælle om den nye opgave sammen med konstitueret vicedirektør i Naturstyrelsen, Thomas Bruun Jessen, på et pressemøde mandag middag.

Men Danmark har ikke været på forkant med at lave en vandmiljøplan. Og det fik EU-Kommissionen at sende sagen til EU-Domstolen i februar.

- Disse planer er afgørende for at sikre tiltag, der skal give danske vandløb betegnelsen "god status" i 2015 - og som skulle have været vedtaget inden december 2009, lød det fra kommissionen.

Sagen om Danmarks manglende efterlevelse af EU's vandrammedirektiv har ulmet i EU-systemet i flere år, og Danmark har fået flere advarsler.

Miljøminister Kirsten Brosbøl har tidligere sagt, at hun regner med, at vandplanerne er på plads i løbet af i år, og at kommissionen derfor vil droppe en langstrakt retssag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip