Vandrere i Nepal er bragt i sikkerhed efter kraftig storm

De vandrere og guider, der har overlevet en snestorm i Himalaya i Nepal, er i sikkerhed, oplyser nepalesiske myndigheder, efter at mindst 32 personer omkom i uvejret.

Lørdag er 385 personer foreløbig blevet reddet ud af området, hvoraf 180 af dem er udlændinge. Blandt de omkomne er 17 turister. Redningsarbejdet fortsætter dog, og antallet af døde kan stige.

Tirsdagens stormvejr ramte under højsæsonen for vandreturister og udløste laviner, hvilket fangede vandrerne på deres vej op ad et bjergpas.

- Vi forstår, at alle de resterende vandrere i området er i sikkerhed. Vi har ikke modtaget flere forespørgsler om redninger eller andre informationer om personer, som er tilbage i området, siger Binay Acharya fra trekkingbureauernes sammenslutning, Taan.

Det hårde vejr er blevet udløst af cyklonen Hudhud, der sidste weekend forvoldte store ødelæggelser på Indiens østkyst. Ifølge nyhedsbureauet Reuters mistede 41 mennesker livet i Indien efter cyklonen.

Nepals premierminister har lovet, at der vil blive etableret et nyt vejrvarslingssystem efter den voldsomme snestorm.

17 af de omkomne var turister - blandt andet fra Canada, Indien, Israel og Polen.

Meteorologer havde forudsagt snestormen, men den synes at være kommet bag på vandrerne, der var på vej mod et højtliggende bjergpas, som udgør en del af den populære rute Annapurna Circuit.

Keshav Pandey fra trekkingbureauernes sammenslutning siger, at det aldrig tidligere er sket, at så mange trekkere har mistet livet i bjergene på en enkelt dag. Han opfordrer til et bedre varslingssystem for turisterne i landet.

Mange af vandrerne havde søgt tilflugt i små gæstehuse og teforretninger på den populære rute, der løber 240 kilometer mellem bjergtoppe, klipper og buddhistiske landsbyer.

Ruten, der også kaldes æblekageruten, har fået navn efter populære æblekager, der sælges fra de små udskænkningssteder i bjergene.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip