Vänsterpartiet: S begår en stor fejl ved at udelukke os

Det svenske Vänsterpartiets formand, Jonas Sjöstedt, langer ud efter Sveriges nok kommende statsminister, Stefan Löfven, efter at Löfven har gjort det klart, at parlamentarikerne i det venstreorienterede parti må opgive drømmen om ministertaburetter.

- Det er dybt beklageligt, og S (Löfvens parti Socialdemokraterna) begår en stor fejltagelse, siger Jonas Sjöstedt.

Tirsdag var han til møde med Socialdemokraternas leder, der efter søndagens riksdagsvalg i Sverige er i gang med at sondere det politiske terræn for at danne regering.

- Så snart vi ankom til mødet uden at have haft nogen former for diskussioner, fik vi at vide, at han ikke er interesseret i at danne regering med Vänsterpartiet, siger en ifølge nyhedsbureauet TT synligt irriteret og sammenbidt Sjöstedt.

- Vi kommer nu til at være et oppositionsparti til Stefan Löfven, tilføjer han.

Vänsterpartiet kan sammenlignes med Danmarks SF, og den svenske socialdemokratiske top har understreget, at man inden for finanslovforhandlinger og andre emner vil forsøge at samarbejde med Vänsterpartiet, men derfra og så til et regeringssamarbejde, er der et stykke vej.

Socialdemokraterna gik ellers til valg på at danne regering sammen med Vänsterpartiet og Miljöpartiet, men så stemte vælgerne, og de har blot givet de tre partier 158 mandater tilsammen.

Der skal 175 mandater til for at få flertal i Riksdagen.

Stefan Löfven forhandler regering med 113 mandater i ryggen, en valgsejr på et enkelt mandat, og sammen med Miljöpartiet kan han mønstre 137 mandater.

Det betyder, at den tidligere fagforeningsleder har set sig varm på nogle af de borgerlige partier for at nå de magiske 175 mandater.

Han har ligesom den borgerlige fløj udelukket at have noget at gøre med valgets store sejrherre, det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna med 49 mandater.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip