Vanvittig rekord: Så længe kan man holde sig vågen

Er du typen, der misser med øjnene og gaber uhæmmet, når klokken slår 23? Så vil du falde ud af sengen af bar forbavselse, når du hører, hvad rekorden er for at holde sig vågen i længst tid.

Rekordindehaveren er amerikanske Randy Gardner, der som 17-årig formåede at undvære søvn i 11 døgn.

Læs også: De fire sovetyper: Hvilken slags er du?

Som led i et skoleprojekt lavede Randy og to klassekammerater et holde-sig-vågen-forsøg, der startede den 28. december 1963 og sluttede den 8. januar 1964. Og dermed satte teenageren ny rekord i at holde sig vågen i længst tid - i 264 timer. Det skriver Videnskab.dk.

Men Randy kom ikke "sovende" til rekorden, det var en lang, sej kamp præget af hallucinationer, sløret syn og talebesvær. Hans to klassekammerater vågede på skift over ham for at kontrollere, at han var vågen og for at teste hans evner ved at give ham opgaver - de ville undersøge konsekvensen af søvnmangel. 

Læs også: Derfor bør kvinder sove længere end mænd

Forsøget tiltrak sig hurtig stor opmærksomhed, og efter et par dage kom journalister og søvnforskere for at overvære forsøget.

Til at starte med fik Randy svært ved at fokusere og var ramt af humørsvingninger, og siden hen fik han kvalme og svært ved at bevæge sig som ønsket. Hukommelsen og koncentrationen svigtede også, og det  blev ikke bedre af, at han fik hallucinationer og troede, at han var en anden person. Hans evne til at tale blev væsentlig forringet, ligesom hans syn blev noget nær ubrugeligt.

Læs også: Sådan falder du i søvn på mindre end ét minut

Den 8. januar 1964 tog Randy sig en velfortjent lur på 15 timer efter forsøget, som skulle med på en videnskabsmesse i San Diego.

En god uge efter forsøget var Randy helt normal igen og sov almindeligt. Det eneste, han døjede med, var en anelse dårligere hukommelse, men den kom igen kort efter.

 

Dagens Gossip