Varoufakis beskylder græske kreditorer for terrorisme

Grækenlands finansminister, Yanis Varoufakis, beskylder lørdag i et interview i den spanske avis El Mundo landets kreditorer for "terrorisme". Det sker dagen inden, grækerne skal stemme om vilkårene for en låneaftale med EU.

- Det, de gør med Grækenland, har et navn: terrorisme. Bruxelles og trojkaen ønsker, at ja-siden vinder, så grækerne kan ydmyges totalt, siger Varoufakis i interviewet, der er offentliggjort lørdag i El Mundo.

- Hvorfor har de tvunget os til at lukke bankerne? For at skræmme folk. Og når det handler om at sprede terror, så er det kendt som terrorisme, siger Varoufakis.

På spørgsmålet om, hvorvidt han var sikker på, at der ville opnås en aftale, selv om grækerne stemmer "nej" ved folkeafstemningen søndag om vilkårene for en mulig ny hjælpepakke, siger han, at det vil være for kostbart for begge sider ikke at nå til enighed.

Afstemningen kan komme til at afgøre Grækenlands fremtid som medlem af eurogruppen.

- Fordi der står så meget på spil for både Grækenland og Europa, er jeg sikker. Hvis Grækenland går fallit, vil tabet være en billion euro, hvilket svarer til Spaniens bruttonationalprodukt. Det er for mange penge, og det tror jeg ikke, at Europa vil tillade, siger Varoufakis.

Finansministeren siger videre, at han vil træde tilbage, hvis grækerne stemmer "ja" til hjælpepakken. Han mener også, at det vil være en trussel mod demokratiet, fordi frygten vil være vinder.

Men uanset udfaldet vil bankerne, der har været lukket i den seneste uge, igen være åbne på tirsdag.

Grækenland har fået et kriselån fra Den Internationale Valutafond, IMF, Den Europæiske Centralbank, ECB, og EU-Kommissionen - den såkaldte trojka. I juli udløb låneprogrammet, og det lykkedes ikke at opnå enighed om en ny aftale.

Folkeafstemningen søndag handler i realiteten om et låneprogram, som allerede er udløbet, men som kan blive udgangspunkt for forhandlinger om en ny lånepakke til en tom statskasse.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip