Vattenfall skal betale 400 millioner kroner til Dong

Knap en halv en milliard kroner - eller 419.294.043 kroner for at være helt nøjagtig - skal Dong Energy Thermal Power A/S, der tidligere hed Energi E2 A/S, have udbetalt, efter at Højesteret har afgjort en strid om CO2-kvoter.

Striden går tilbage til 2005 og drejer sig om en aftale, der blev indgået i 1991.

Dengang indgik Energi E2, som producerer elektricitet, og Vattenfall, der handler med elektricitet en aftale.

Den gik ud på, at Energi E2 skulle lave en forbindelse over Østersøen, som skulle forbinde el-nettet på Sjælland med el-nettet i det østlige Tyskland.

Selskabet forpligtede sig til at stille elektricitet til rådighed for Vattenfall gennem forbindelsen i en periode på 10 år fra 1. juli 1996 og forpligtede sig desuden til til enhver tid at levere elektrisk energi efter anmodning fra Vattenfall.

Aftalen indeholdt også bestemmelser om Vattenfalls betaling for elektriciteten.

Da systemet med CO2-kvoter blev indført i 2005, fik Energi E2 stillet en mængde gratis CO2-kvoter til rådighed, og dem mente Vattenfall så, at Energi E2 ikke kunne kræve betaling for.

Men det kunne selskabet godt, fastslår Højesteret onsdag.

De gratis CO2-kvoter var nemlig beregnet på "CO2-udledende virksomheder, herunder de el-producerende som Energi E2, og ikke med henblik på senere handelsled, herunder grossister som Vattenfall", skriver Højesteret blandt andet i sin afgørelse.

Vattenfall Europe Transmission Group - eller 50Hertz Transmission GmbH, som selskabet hedder i dag - kan dog trøste sig med, at Højesteret samtidig besluttede at selskabet skal have i alt omkring 45 millioner kroner tilbage for afbrydelser eller begrænsninger i forbindelsen over Østersøen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip